PATRICK SWAYZE (1952-2009)

Vječni simbol romantike uronjene u seksipil

15.09.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Patrick Swayze jedan je od najslavnijih i najseksipilnijih glumaca 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Na vrhuncima slave obožavale su ga sve generacije žena, a divili su mu se i zavidjeli mu muškarci. I nakon 90-ih, kad je prestao snimati hit filmove, ostao je vječni simbol romantike uronjene u seksipil

Mladi Patrick Swayze u seriji 'Sjever i jug'

Glumac, plesač i pjevač Patrick Swayze rođen je 1952. godine u Teksasu. Majka, Patsie Swayze, poznata koreografkinja, odmalena ga je usmjerila na klasični balet, zbog kojeg se nakon školovanja preselio u New York kako bi se usavršavao u Harkness Ballet i u slavnoj Joffrey Ballet School.

Svoju scensku karijeru započeo je kao plesač. Jednom od prvih kazališnih uloga, onom Dannyja Zukoa u brodvejskom Briljantinu, najavio je svoj budući uspjeh u spoju plesnih pokreta i romantike. Prvu ozbiljniju filmsku ulogu odigrao je u filmu The Outsiders (1983) Francisa Forda Coppole, koji je najavio novu veliku generaciju glumaca, između ostalih Roba Lowea, Toma Cruisea, Matta Dillona, Ralpha Macchija, Emilia Estaveza i Diane Lane. Prvi veliki televizijski uspjeh postigao je 1985. godine ulogom Orryja Mainea u slavnoj seriji Sjever i jug

Uslijedila je uloga koja ga je prometnula u najseksipilnijeg muškarca na Zemlji – Johnny Castle u jednom od najslavnijih mjuzikala svih vremena, filmu Prljavi ples. U sto minuta filma, od sekspilnih pokreta u vodi preko romantičnih zagrljaja koji lome malodušnu okolinu do završnog plesa i velikog finala u kojemu poput istinskog ljubavnog trofeja uzdiže Jennifer Grey iznad sebe, Patrick je stvorio jedan od najpamtljivijih filmskih likova, na najbolji mogući način spojivši pomalo grubi seksipil s romantikom. Film se od niskobudžetnog prometnuo u jedan od najvećih hitova 80-ih, a pjesma She's Like the Wind, proslavila je Patricka i kao pjevača.

 Završna scena iz filma 'Prljavi ples'


Poslije 'Prljavog plesa', sad već velika filmska zvijezda i seks simbol zaigrao je u nizu filmova od kojih je najuspješniji Kuća na putu, gdje je plesne pokrete zamijenio šakačkim. Iako je bio ispunjen Patrickovim torzom, film se nije približio 'Prljavom plesu'. Nakon toga, Swayze se okrenuo romantici u svom drugom najvećem filmskom uspjehu karijere, romantičnoj fantaziji Duh (1990). U filmu se Patrickov duh vraća na Zemlju uz pomoć Whoopi Goldberg kako bi okrunio veliku ljubav s Demi Moore. Izuzetno dirljiva i topla romantična priča izmamila je galone suza diljem svijeta i izvršila veliki utjecaj na popularnu kulturu i filmsku umjetnost. Film o povratku zbog posljednjeg 'zbogom' spaja suze i smijeh, a Patrick i Demi su ljubav između materije i duha, uz dodatke seksi napetosti, uzdigli na filmske pijedestal. Posebice u kultnoj sceni vrućeg oblikovanja gline.

 Scena iz filma 'Duh'


Demi Moore je u sljedećem filmu zamijenio Keanu Reeves, a glinu surf daska. U opakom i nimalo romantičnom hit-akciću Pakleni val (1991) Patrick je glumio vođu surf bande u koju se uplete FBI agent. Maska mekog romantika pala je, a novo lice donijelo mu je titulu najseksi živućeg muškarca po magazinu People.

Scena iz filma 'Donnie Darko'

Uslijedio je pad u karijeri, nakon kojega više neće snimiti film na tragu vrhunaca karijere s prijelaza 80-ih na 90-e, ali će odigrati nekoliko izuzetno zanimljivih uloga. Za snimanja filma Letters from a Killer (1996) Patrick je pao s konja i udario u drvo, slomivši obje noge. Fizički oporavak trajao je dugo, a još duže povratak na filmska platna. Četiri godine nakon pada snimio je film Waking Up in Reno s Billyjem Bobom Thorntonom i Charlize Theron te Zauvijek Lulu s Melanie Griffith.

Uslijedio je kultni film Donnie Darko (2001) u kojemu je dojučerašnja zvijezda romantičnih filmova zamamnog torza napravila potpunu transformaciju odigravši ulogu Jima Cunninghama, psihologa, luđaka i prikrivenog pedofila koji svojim new age pristupom pokušava doprijeti do djece u lokalnoj školi.

Gotovo do same smrti Swayze je snimao televizijske serije i filmove, a 2006. godine imao je i debi na West Endu u mjuziklu 'Guys and Dolls'.

Privatni život

Patrick Swayze i Lisa Niemi

Za razliku od uobičajeno dinamičnog emocionalnog života holivudskih zvijezda, Patrick Swayze gotovo cijeli život proveo je s jednom ženom. Tada 14-godišnju Lisu Niemi upoznao je s 18 godina. Strpljivo su čekali njezinu punoljetnost kako bi započeli ozbiljnu vezu i ozakonili je brakom. Vjenčali su se 1975. godine, a rastavila ih je tek njegova smrt. U dugogodišnjem zajedničkom životu nisu imali djece, a borili su se, između ostaloga, s njegovom teškom ovisnošću o alkoholizmu. Početkom 2008. godine Patricku je dijagnosticiran rak gušterače. Iako se svim silama borio kako bi pobijedio i u toj, najvećoj životnoj bitki, nažalost ju je izgubio. Umro 14. rujna 2009, u 57. godini, u krugu obitelji.

Patrick Swayze ostat će upamćen kao jedan od najseksipilnijih romantika filmskih platna, a uloge u filmovima 'Prljavi ples' i 'Duh' stajat će kao vječno svjedočanstvo najčišće filmske romantike, ponekad sladunjave ili pomalo patetične, ali vječno sanjarske.

 Završna scena iz filma 'Duh'