TEKTONSKE PROMJENE

Videoigre zauvijek mijenjaju filmsku industriju

19.11.2013 u 08:06

Bionic
Reading

Nekada su videoigre oponašale filmove – sada se filmovi trude biti kao videoigre

Nove konzole stižu u prodaju – Xbox One i Playstation 4 dodatno će gurnuti iskustvo igranja u budućnost, a već sada po zaradi mnoge blockbuster igre šišaju blockbuster filmove. Stoga nije čudno to, kako piše britanski The Guardian, da je filmska industrija počela sve intenzivnije gledati u svijet videoigara.

'Ryse: Son of Rome', jedan od najvećih aduta novog X-Boxa, igra je koja se stvara u studiju Ealing, filmskom studiju u kojem su snimljeni filmovi kao što su 'The Lavender Hill Mob' i 'The Ladykillers'. U tom se studiju danas nalazi The Imaginarium, tvrtka koju je osnovao Andy Serkis (Golum u 'Gospodaru prstenova'), zadužena za pretvaranje pravih ljudskih pokreta u svijet piksela.

'Nekada su vjerojatno ljudi u industriji videoigara željeli oponašati filmove, ali sada je obratno: tehnologiju razvijaju videoigre', kazao je Serkis dodavši kako je većina modernih tehnoloških alata današnjeg filmskog svijeta došla iz svijeta videoigara.

No to ne znači da Serkis odustaje od filma – njegova tvrtka najavljuje produciranje filmske verzije Orwellove 'Životinjske farme', ali naglašava da videoigre više nemaju kompleks inferiornosti te da su one iznimna umjetnost, baš kao i svijet igranog i animiranog filma.