CRO-DANCE

Veliki povratak zaboravljenih zvijezda 90-ih

12.06.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Nedavno gostovanje Elle i Ivane Plechinger na Narodnom radiju probudilo je u nama nostalgiju za davnim 90-ima i njihovim cro-dance ritmovima te smo se oduševili naletjevši na još pokojeg dragog nam povratnika. Ovo je priča o njima – preživjelim i ponovo oživjelim cro-dancerima

Mučnih, tmurnih i ponosnih 90-ih, osim zavijanja sirene i 'Moje domovine', naše zvučne prostore ispunjavali su neodoljivi ritmovi cro-dancea, tada voljenog i ismijavanog, danas milog, dragog i nostalgičnog.

Te pjesme skakutavog ritma uvele su u hrvatsku glazbu trivijalne i počesto bedaste stihove koji su oduševljavali neopterećenošću, bezbrižnošću i (namjernom ili nenamjernom) duhovitošću. Tako su pravu audio ofenzivu na radijske prostore izvršile pjesme 'Tuc tuc', 'Šumica', 'Good boy', 'Papageno', 'I've got a feeling', 'Svoja il' ničija', 'Sladoled', 'Baby bye' i mnoge druge.

Devedesete su prošle, a s njima je nestalo cro-dance scene i njenog 'tuc-tuc' ritma. Zamijenili su ih neki drugi, često čak i znatno trivijalniji i bedastiji stihovi. Cro-dance jednima je danas tek blijedi prisjet duboko omotan paučinom zaborava, drugima, onima mlađima, starina iz prašnjavih kazića njihovih roditelja.


No posljednjih dana, tjedana i mjeseci na ustajalu domaću glazbenu scenu vratila su se neka nama izuzetno draga imena, razbuktavši sjećanja na dance vremena. Prije tjedan dana Narodni radio je tako ugostio 'dance veličinu' Ellu, da bi par dana kasnije u isti studio sjela Ivana Plechinger

Autorica dance klasika 'Iza ponoći' u eteru je predstavila svoju novu pjesmu 'Maza'. Iako je u emisiji objasnila kako ovo nije njen povratak, jer nikad nije niti otišla sa scene, mi smo joj se, budući da je dugo nismo vidjeli i čuli, razveselili kao dragoj teti iz starog dobrog Rima, punoj darova i starih dobrih priča.


Za razliku od Elle, Ivana Plechinger je na Narodni stigla tek u goste, otpjevavši svoje stare hitove i rekavši kako se ovdje ne radi o povratku, već izletu. Ivana je karijeru započela u nama posebno dragoj grupi kratkoga daha Funny Hill, u kojoj je, između ostaloga, otpjevala seksi hit 'Ja te hoću u sebi'. Potom su uslijedili samostalni hitovi 'Mala ptica nebeska', 'Pitali momci' i drugi, nakon čega se posvetila obiteljskom životu.

Nekoliko mjeseci prije gostovanja Elle i Ivane, za povratak mikrofonu počela se pripremati jedna od najvećih zvijezda 90-ih, Sandi. Veliki zavodnik i pjevački romantik tih je godina nizao misice i hitove poput klasika žanra 'Ljubav za sve', 'Nebo', 'U tvojim mislima', 'Kad srce kaže da', 'Sunce moje to si ti' i 'Malena'. Sandi je početkom godine počeo snimati svoj povratnički album 'To je to', najavivši ga s već tri singla, 'Večera s doručkom', 'Za nas ljude izgubljene' i naslovnom pjesmom 'To je to'. Vrijeme će pokazati je li to zaista to.


Dok oko Sandijevog povratka nema nikakvih upitnika i nepoznanica, osim stupnja uspjeha, Vlatka Pokos, koja je 90-ih otpjevala hit 'Metak (Kad će taj petak)', najavila nam je svoj povratak na televizijske ekrane. 'Vraćam se uskoro na male ekrane, ali ne mogu vam ništa više otkriti. Ali ja nisam nikada ni trebala otići, ali kad je ovo zemlja s čudnim urednicima i čudnim odlukama', rekla nam je tajanstvena Vlatka. Kako se s mikrofonom nije družila samo kao pjevačica, već znatno više kao voditeljica, pretpostavljamo da će i povratak imati veze s voditeljskim gažama, no nas će razveseliti ma kakav bio.

Kad smo kod Vlatke, ne smijemo zaobići sasvim friški veliki povratak. Jedan od najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije, Srebrna krila, odučio se vratiti u velikom stilu. Bend koji je žario i palio regijom od 1978. do 1987, kad ga je napustio Vlado Kalember, a u kojemu je jedno vrijeme pjevala i Vlatka Pokos, 1. lipnja će imati veliki povratnički koncert na Bundeku, nakon kojega slijedi i novi album.


Ovo proljeće, tako, očekujemo povratak Sandija, Vlatke i Srebrnih krila, radujemo se Elli i Ivani, dok su nam se prošlo proljeće lica razvukla u smiješak pri spomenu još jedne zvijezde 90-ih, Minee. Njene pjesmuljke poput 'Good Boy' i 'Vrapci i komarci' tih ludih 90-ih pjevali su i mladi i malo stariji, da bi se potom pridružila obitelji Huljić i polako nestala. Prošlogodišnji povratak napravila je u krugu iste obitelji uz pjesmu 'Jedno', dok će na ovogodišnjem CMC festivalu nastupiti s pjesmom 'Potpisujem', koju također potpisuju Tonči i Vjekoslava H.

Tek jedna u nizu zvjezdica tih ludih 'tuc-tuc' 90-ih bila je i Velinakoja je žarila i palila jednim, ali vrijednim, hitom, 'Sherry, Sherry'. Nakon glazbene karijere, Velina se okušala u brojnim poslovima, između ostalih u modi, da bi danas bila sve priznatija kao cvjećarica. No da se nije u potpunosti ostavila mikrofona, pokazuje njen nedavni izlet u glazbene vode s pjesmom 'Vale La Pena (Radio Edit)' koju je otpjevala sa Željkom Pavlinom, umjetničkog imena Paul Wish, za španjolsko tržište.


Aktualnim povratnicima dodajmo I Bee prije dvije godine, te nam još samo nedostaju Senna M, Kasandra, Nikita, Ilan Kabiljo, Papageno, Mandi i još poneko zvučno ime da kompletiramo nova proljeća cro-dancea. U sasvim drugom ruhu i bez davno odbačenog 'tuc-tuca', ali svejedno nam draga.