NAGRADNJAČA

Valentinovo u HNK-u Zadar - dobitnici

08.02.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Povodom dana zaljubljenih HNK Zadar je pripremio posebnu večer za svoje posjetitelje. 13. veljače program 'Valentinovo s nama' dovodi Arsena, Gabi i Matiju Dedića u HNK Zadar, a tportal.hr vodi najbrže čitatelje na koncert

Gabi Novak, prva dama hrvatske šlageristike, velika muza i supruga Arsena Dedića, rođena je u Berlinu, a živi u Zagrebu. Nakon djetinjstva provedenog u Berlinu i na Hvaru, 1946. seli u Zagreb, gdje pohađa osnovnu školu i diplomira na Školi primijenjene umjetnosti (grafički odjel). Godine 1958. pjeva 'Sretan put' Ljube Kuntarića u filmu 'H-8' Nikole Tanhofera, 1959. nastupa na Zagrebačkom festivalu skladbom 'Ljubav ili šala' Milutina Vandekara. Od prvog albuma 'Pjeva Gabi Novak' (1961) ostvaruje niz zapaženih interpretacija, najčešće na festivalima zabavne muzike u Zagrebu i Opatiji.

Premda je u sedamdesete ušla hitom Hrvoja Hegedušića 'Gazi, dragi, srce moje', to desetljeće obilježila je osobnom i profesionalnom vezom s Arsenom Dedićem koja traje do danas. Na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete svom klasičnom repertoaru dodala je naslove kao 'Pamtim samo sretne dane', 'On me voli na svoj način' i 'Plava ruža zaborava', a postojanost četvrtog desetljeća rada potvrđuje pjesmama 'Otok', 'Nada', 'Hrabri ljudi' i 'Odlaze dječaci, a vraćaju se ljudi'.

Kad se činilo da će pjevački opus Gabi Novak biti zaokružen antologijama 'Retrospektiva' (1993) i 'Adrese moje mladosti' (1997), ona se 2002. javila CD-om obrada kompozicija Arsena Dedića i standarda s početka karijere u društvu dvostruko mlađih sudionika zagrebačke jazz scene predvođenih sinom Matijom Dedićem. Pod nazivom 'Pjesma je moj život', 2003. dobio je četiri Porina, među njima i za album godine.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. godine. Osnovno mu je određenje glazba, ali spajajući glazbene i poetske sklonosti prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše obilježio. Od 1963. nastupa na glazbenim festivalima, a već iduće godine snimio je 'Kuću pored mora' i 'Moderato cantabile', pjesme koje su odredile njegov kantautorski pravac. Najopsežniji dio njegova rada čini primijenjena glazba - glazba za kazalište, film i televiziju. Napisao je partiture za više od sto i deset kazališnih predstava i više od sto filmova (igranih, dokumentarnih i animiranih) i televizijskih serija.

Po dvije ulaznice osvojile su:

Danijela Bilan
Sandra Gagić