FESTIVAL U VARAŽDINU

VAFI-jeve statue idu u Italiju, Portugal i Veliku Britaniju

  • Autor: I. Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 16.04.2012 14:15
  • Objavljeno 16.04.2012 u 11:59
VAFI - Oni su napravili najbolje filmove

VAFI - Oni su napravili najbolje filmove

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Mali animatori iz Italije, Portugala i Velike Britanije bili su najuspješniji na 3. VAFI-ju, Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin, koji je u nedjelju završio u baroknom gradu

Od 183 animirana filma gotovo iz cijelog svijeta nakon selekcije u konkurenciji za nagradu VAFI ostala su 86, a žiri, na čijem je čelu bila Sayoko Kinoshita, potpredsjednica Association internationale du film d’animation, dok su u njemu još bili Simon Bogojević Narath, umjetnički direktor Zagreb filma, te Miomir Rajčević, predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra, proglasio je najbolja tri.

Mali VAFI 'Maloj gusjenici'

Između 25 filmova u MINI kategoriji do deset godina VAFI je dobila 'Mala gusjenica', animirana petominutna priča o gusjenici i njenom prijatelju koji su postali leptiri. Crtić potpisuje petero djece iz talijanske Brescije.

Diplome su dobili talijanski crtić 'Animirani pijesak' koji potpisuje osmero djece iz Parlana, 'Let do slobode', još jedan talijanski film koji je nacrtalo 10-ero djece iz Brescije, zatim crtić 'Kuća ogledala' grupe autora iz Škole crtanog filma Dubrava te 10-godišnja Zagrepčanka Mia Rogić za crtić 'Ružno pače'. Žiri je posebno pohvalio i talijanski crtić 'Poseban mrav', koji također dolazi iz Brescije.

Diploma za 'Majmunska posla'

U kategoriji MIDI za djecu do 14 godina prikazano je 36 filmova. Najboljim filmom proglašen je 'Naša zemlja', crtić grupe autora što govori o djeci koja žive u unutrašnjosti Cape Verta, grada u Portugalu iz kojeg i dolaze. Diplome su dobili 'Kauboj i Indijanac', film grupe autora iz belgijskog Antwerpena, 'Prijatelji', koji potpisuje grupa autora iz Hong Konga, 'Majmunska posla' nastala u FKVK Zaprešić te 'Papirnato ludilo' grupe iz Mechelena u Belgiji. Žiri je posebno pohvalio i priču o crnoj ovci koja naruši odnose dvaju susjeda. 'Crna ovca' rad je grupe autora okupljenih u Školi animiranog filma (ŠAF) Čakovec.

Posebna pohvala 'Papuči'

Među 25 filmova prikazanih u kategoriji MAXI, odnosno animatorima do 18 godina, VAFI je dobio animirani film 'Živi zid: POV' iz Velike Britanije. Radi se o stop animaciji, a potpisuje ga petoro mladih iz Bristola. Diplome su primili 'Ferrum', film iz Sankt Peterburga, 'Mjesečeva serenada' iz Jagodine, 'Ručni rad' iz Kecskeméta te 'Trag' grupe autora iz Južne Koreje. Posebnu pohvalu žirija dobio je i film o djevojci koja se sramila svog oca pod nazivom 'Papuča'. Pohvalu je primio 18-godišnji Yeonji Lee iz Južne Koreje.

Film koji najviše promiče dječja prava snimili su oni najmlađi – grupa autora od šest do 10 godina iz talijanskog Senaga. 'Dome, slatki dome' priča je o kućama ispričana u plastelinu.

'To je film koji slavi različitost kultura, pravo na identitet i pravo na pripadanje te zato zaslužuje prvu nagradu' objasnila je Gorana Dojčinović iz UNICEF-a Hrvatska.

Diplome PLAVI VAFI otišle su u talijansku Bresciju, i to za film grupe autora 'Poseban mrav', zatim rusku Varvarvaniju, iz koje je došao ekološki film 'Šuma', portugalski grad Cape Verta, kojem je posvećen film 'Naša zemlja', a diplomu je dobio i južnokorejski 'Trag'. Posebno je pohvaljen britanski film 'Brza rijeka Doom'.

Nakon Japana, partner MTV

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec, čestitali su dobitnicima, a ponosni su na to što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.

'Izuzetno smo zadovoljni time kako je prošao ovaj, treći po redu VAFI. Drago nam je da interes za naš projekt ne blijedi, već postaje sve veći – kod djece, a hvale nas i profesionalni animatori. Ovaj VAFI prošao je u znaku zemlje partnera Japana, što je svima bilo interesantno. Već smo u pripremama za VAFI 4, kojem će partner biti MTV' otkrila je programska direktorica festivala koji je organizirao Filmsko-kreativni studio VANIMA uz pomoć ASIFA-e Hrvatska, Hrvatskog filmskog saveza i Koncertnog ureda Varaždin te uz pokroviteljstvo Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAC).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi