KLASIK HRVATSKOG FILMA

Umro redatelj Zvonimir Berković

09.06.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon duge i teške bolesti jutros je u Zagrebu u 81. godini umro filmski scenarist i redatelj, dramaturg, kritičar i esejist, umirovljeni sveučilišni profesor Zvonimir Berković

Zvonimir Berković rodio se u Beogradu 1928. godine, a od petnaeste godine živi u Zagrebu, gdje je završio škole i diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost (danas Akademija dramske umjetnosti).

Za scenarij Tanhoferova nagrađivana filma H 8, koji je napisao s Tomislavom Butorcem, dobio je Zlatnu arenu.

Kritika ga smatra klasikom hrvatskoga filma iako je režirao samo četiri igrana filma, među kojima se posebice ističu Rondo (šest Zlatnih arena u Puli) i Kontesa Dora (Zlatna arena za najbolji film), uz koju je usporedno nastala i serija Dora, više puta prikazana na HTV-u.

Za dokumentarni prvijenac Moj stan dobio je prvu nagradu u toj kategoriji na festivalu u Cannesu 1962. godine.

Bio je osebujan glazbeni i kazališni kritičar, a posljednjih dvadesetak godina intenzivno je objavljivao novinske kolumne, skupljene u knjigama Zvonar katedrale duha (1995), Dvojni portreti (1998) i Pisma iz Diletantije (2004). Ovih je dana u izdanju EPH i Novog Libera iz tiska izišla njegova knjiga Vladko Maček, koja sadržava tri razgovora u obliku dramoleta s knezom Pavlom, Miroslavom Krležom i Alojzijem Stepincem, a pisao ju je već teško bolestan.