TRODNEVNA FILMSKA ČAROLIJA

U Zaboku počinje treće izdanje KIKI - ja

30.04.2014 u 09:54

Bionic
Reading

Od ponedjeljka, 5. svibnja do srijede, 7. svibnja u Multimedijskoj dvorani - kinu u Zaboku, održava se 3. KIKI festival – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i udruge Gokul - Građanske organizacije za kulturu

Treću godinu za redom mladi Zagorci i Zagorke, ali i svi ostali dobrodošli mali gosti, u tri će dana moći uživati u izboru najboljih svjetskih filmova za djecu. Festival koji svoje začetke ima u matinejama 'starijeg brata' Tabor film festivala prerastao je u samostalnu manifestaciju koja svake godine bilježi sve veći interes najmlađe filmske publike. Poseban naglasak u izboru filmova stavlja se na kvalitetu i edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te podizanje njihove vizualne pismenosti, a ovogodišnji KIKI ponovo svojoj vjernoj publici nudi pravu riznicu žanrovski raznovrsnih filmova.

U glavnom programu ove se godine nalazi trideset i pet filmova iz Italije, Irske, Rusije, Estonije, Bjelorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Slovenije, Francuske, Švicarske, Japana, Češke, Kanade, Latvije, Nizozemske, Mađarske, Španjolske, Velike Britanije, Švedske, Belgije, Finske i Hrvatske, koju predstavlja Miran Miošić s filmom Skriveni talent. Premijerno u Hrvatskoj bit će prikazan francuski film 'Skitnica sa Stanice Sv. Marcel 'redatelja Ronyja Hotina, a o pobjedniku u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će tročlani dječji žiri u koji su ove godine izabrani Sandra Benčić, Karlo Peček i Gabrijel Krušelj

Ovogodišnja zemlja-partner festivala je Estonija. U suradnji s prestižnim estonskim Nukufilm studijem pripremljena su dva izvrsna popratna programa u kojima će biti prikazan izbor najboljih estonskih animiranih filmova za djecu nastalih posljednjih godina, te filmovi iz popularne serije o dogodovštinama djevojčice Miriam.

Na trećem KIKI-ju održat će se i radionice animacije i stripa koje su dio projekta EDIT comics, a pripremaju se u suradnji s Udrugom RARE iz Vinkovaca, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA iz Varaždina i udrugom Stripos iz Osijeka.

U utorak, 6. svibnja u Gradskoj Knjižnici K.Š. Gjalskog u Zaboku bit će predstavljen program nagrađenih filmova s prijateljskog festivala VAFI iz Varaždina, a posjetitelje KIKI-ja čeka i predstavljanje knjige Mjesečeve sjene i razgovor s autorom Zdenkom Bašićem.

Ljamina drama', 'Moja mama je zrakoplov', 'Djevojka zvana Elastika', 'Koncert za pitu od mrkve'...samo su neki od naslova koji navješćuju zanimljiv filmski program za najmlađu filmsku publiku. Ulaz na sve projekcije je besplatan, stoga vas organizatori KIKI-ja pozivaju da se priključite ovoj trodnevnoj filmskoj čaroliji.

Više o festivalu možete pronaći na Facbook stranici KIKI- ja