MEĐUNARODNI PROGRAM PULA FILM FESTIVALA

U Puli filmovi s najuglednijih svjetskih filmskih festivala

10.06.2009 u 10:52

Bionic
Reading

U Međunarodnom programu ovogodišnjeg, 56. festivala igranog filma u Puli bit će prikazano 20 filmova, odabranih s najuglednijih svjetskih filmskih festivala, i to u sekciji Europolis-Meridijani na Kaštelu u festivalskoj predigri od 11. do 17. srpnja i u Kinu Valli te u PoPularnom programu u Areni od 19. do 25. srpnja

Peto izdanje programske sekcije Europolis-Meridijani bit će 11. srpnja otvoreno na pulskom Kaštelu humornom dramom Raj je zapadno (Eden à l'Ouest) u režiji grčko-francuskog redateljskog veterana Coste Gavrasa, kojom je zatvoren ovogodišnji Berlinale. Prošlogodišnji pulski laureat, kultni francuski redatelj Claude Chabrol ove će godine biti zastupljen krimićem Bellamy u kojem je prvi put ostvario suradnju s Gerardom Depardieuom.

Tu su i najnoviji film slavne francuske redateljice Catherine Breillat 'Modrobradi' (La Barbe bleue), drama Krvava grofica (The Countess) u režiji Julie Delpy, koja i tumači glavnu ulogu, ljubavna drama Cheri britanskog veterana Stephena Frearsa s Michelle Pfeiffer te film Voljela sam te toliko dugo (Il y a longtemps que je t'aime) Philippea Claudela, s Kristin Scott Thomas, koji je osvojio je Cesara za najbolji prvi film i nagradu BAFTA za najbolji strani film.

Bellamy
pulafilmfestival.hr
Transsiberian
Cheri

Sa Sundancea u Pulu dolaze dobitnik nagrade publike, britanska romantična komedija Fina djevojka (An Education) Lone Scherfig s Emmom Thompson, zatim alegorijska njemačka komedija Absurdistan redatelja Veita Helmera, kao i hvaljeni kriminalistički triler Transsiberian američkog redatelja Brada Andersona, u kojem glume Ben Kingsley i Woody Harrelson

S Festivala u Veneciji u Pulu stižu tri ostvarenja: ljubavna drama Ravnica u plamenu meksičkog redatelja Guillerma Arriage s Charlize Theron i Kim Basinger, japanska humorna drama Ahil i kornjača (Akiresu to kame) Takeshija Kitana, kriminalistički triler Krajolik br. 2 (Pokrajina št. 2) Vinka Möderndorfera te meksički kriminalistički triler Zona (La zona) u režiji Rodriga Plaa, dobitnik mnogobrojnih nagrada.

S prošlogodišnjeg Festivala u Cannesu stižu dva filma: ljubavna drama Ljubavnici (Two Lovers) redatelja Jamesa Graya te njemačko-kazahstanska humorna drama 'Tulpan' Sergeja Dvortsevoya.

Također, s Festivala u Karlovym Varyma dolaze dobitnik nagrade za najbolju režiju, ruska drama Zarobljenik (Plennyy) Alekseja Uchitela i francuski krimić Ubojica (Le tueur), Cedrica Angera, iz Velike Britanije drama Povratak u Brideshead (Brideshead Revisited) Juliana Jarrolda, a s Festivala u Rimu ljubavna drama Francuski žigolo (Cliente) redateljice Josiane Balasko (kćerke hrvatskog emigranta Ivana Blaškovića).

Svi će navedeni filmovi u Puli imati svoje hrvatske premijere.