U BEOGRADU

Tricky na festivalu SHARE

16.03.2011 u 13:31

Bionic
Reading

Glazbenik neponovljivog vokalnog stila premijerno će nastupiti pred beogradskom publikom na festivalu SHARE, koji se održava se od 7. do 9. travnja

Tricky je na ranijim albumima surađivao je s najrazličitijim umjetnicima: Bjork, Yoko Ono, PJ Harvey Cyndi Lauper, pjevačem grupe Madness, članovima Red Hot Chilly Peppers i bivšim bendom Massive Attack s kojima obnavlja suradnju. Utjecao je na povezivanje britanskog i američkog hip-hopa surađujući s Notorious B.I.G-om, Method Manom Cypress Hillom.

Novi album 'Mixed Race' učinio je njegov stvaralački duh još otvorenijim. Svoje deveto studijsko izdanje naziva 'gangsterskim albumom', što potvrđuje njegova mračna i gotovo filmična atmosfera. Suradnja s novim ženskim vokalom koji je otkrio na Youtubeu i angažiranje saksofonista kojeg je upoznao na ulici čine produkciju ovog albuma znatno drugačijom od prethodnih. Kao majstor za jazz varijacije u muzici, Tricky ovog puta iznenađuje i singlovima s disco prizvukom, ska i reggae elementima i rap tekstovima koje je potpisao njegov brat. Pristup ove glazbene legende i dalje se najbolje opisuje kao osoban, ekspresivan i pulsirajući, a 8. travnja u Domu Omladine, beogradska publika će konačno imati priliku prisustvovati eteričnoj atmosferi njegovih koncerata. Slavni nastup na Exitu 2003. slovi za jedan od najvećih nastupa u povijesti ovog festivala. Ekskluzivno Trickyjevo gostovanje na prvoj konferenciji SHARE predstavlja rijetku mogućnost da se rad ove velike muzičke ikone čuje i izvan njegovih turneja.

Gostovanje na konferenciji SHARE potvrdilo je još umjetnika iz područja napredne elektronske muzike. U Domu omladine nastupit će Josh Wink, velikan rave scene i autor planetarnog hita 'Higher State Of Conciousness'. Osim svog velikog ostvarenja u technu koje ga na SHARE dovodi kao DJ-a, Josh Wink će se pojaviti i kao govornik u okviru platforme SHARE by Day. Povod za ovu tribinu je petnaestogodišnjica njegove izdavačke etikete Ovum. Na taj način publika će se moći približiti njegovoj muzici ne samo kao proizvodu, već i kao priči o dugogodišnjem radu na unapređivanju zvuka i zabave. Iz bogatog noćnog programa izdvaja se i nastup Sub Focusa, vodećeg dubstep i drum and bass producenta. Sub Focus uvodi novine u plesnoj glazbi ne samo kvalitetnom muzičkom već i vizualnom produkcijom. Kružna svjetlosna instalacija, široka tri metra, učinit će atmosferu u Domu omladine bogatijom za još jednu dimenziju.

Prva konferencija SHARE koju u Beogradu pokreće fondacija State of Exit održava se od 7. do 9. travnja. Dom omladine je centralna lokacija edukativne platforme SHARE by Day, gdje će prvi put u regiji nastupiti međunarodne zvijezde internetskog i društvenog aktivizma: vodeći stručnjaci iz Googlea i MIT-a, kreator internetske kampanje iz tima Baracka Obame, predstavnici Piratske stranke i mnogi drugi. Po prvi put na našim prostorima otvorit će se više od 20 novih tema i sadržaja o slobodi govora, zaštiti ljudskih prava na internetu, slobodnoj informaciji i novim medijima koji stvaraju promjene u društvu i muzičkoj umjetnosti.

Scene klubova kao što su Tube, Gun, KC Grad, Plastik, Mint i drugi predstavljaju pozornice programa SHARE by Night with Tuborg. Velikani elektronike Carl Craig, Fabio i MJ Cole, avangardni nastupi Beardymana i Murcof & AntiVJ, ali i vodeći electro rock bendovi Does It Offend You, Yeah? i Jamaica samo su neka od potvrđenih imena.