24. i 25. LIPNJA

Tricky dolazi na T-Mobile INmusic festival

19.05.2009 u 22:26

Bionic
Reading

Još jedno iznenađenje ovogodišnjeg T-Mobile INmusic festivala koji će se održati 24. i 25. lipnja na Jarunu je glazbenik i producent Adrian Thaws, svijetu bolje poznat kao Tricky koji će sve okupljene zabavljati do jutarnjih sati na Nokia stageu

Tricky je danas sinonim za trip-hop, a svoju karijeru započinje početkom devedesetih kao član bristolske rap skupine The Wild Bunch, koja kasnije prerasta u Massive Attack.

Tricky surađuje s Massive Attackom na njihovom hvaljenom albumu prvijencu 'Blue Lines', kao i na njihovom drugom uratku 'Protection'. U to vrijeme upoznaje Martinu Topley Bird, s kojom snima svoj prvi singl i ostvaruje buduću uspješnu suradnju.

Samostalnu karijeru Tricky započinje debitantskim singlom 'Aftermath' i megauspješnim albumom 'Maxinquaye'. Trickyjev album prvijenac 'Maxinquaye' koji izdaje 1995. biva izvrsno prihvaćen i od kritike i publike te zasjeda visoko na britanske top liste i donosi mu međunarodni uspjeh. Nakon toga uslijedile su suradnje s mnogim glazbenicima i remiksevi za Björk, Luscious Jackson, Whale i druge. Već sljedeće godine Tricky izdaje album 'Nearly God' na kojem ostvaruje suradnju s glazbenim imenima poput Terry Hall, Björk, Alison Moyet i Neneh Cherry, a poput prethodnog, i ovaj Trickyjev uradak kritičari naveliko hvale.

Sljedeći studijski album, pod nazivom'Pre-Millennium Tension' izdaje 1996, a uslijedili su 'Angels With Dirty Faces' 1998. i 'Juxtapose' 1999, na kojem se uz Trickyja pojavljuju DJ Muggs i producentom Grease. Godine 2001. izdaje EP 'Mission Accomplished' te studijski album 'BlowBack' na kojem surađuje s Edom Kowalczykom (Live), Anthonyjem Kiedisom i Johnom Fruscianteom (Red Hot Chili Peppers), Hawkman, te Cyndi Lauper.

'A Ruff Guide' prva je kompilacija njegovih najboljih hitova, a sadrži 17 pjesama koje su označile Trickyjevu karijeru.

Kompilacija je izdana 2002, a osim 'Aftermath' ponudila je hitove poput 'Broken Homes', 'Poems', 'Pumpkin' 'Tricky Kid' 'For Real', 'Ponderosa'

>