FILMSKI PREDSJEDNICI

Top lista nadrealista

  • Autor: Vanja Žeželić
  • Zadnja izmjena 26.12.2009 09:54
  • Objavljeno 26.12.2009 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednički izbori kucaju na vrata, a reklamne poruke kandidata za budućeg vođu naše zemlje iskaču i iz paštete. Stoga smo vam odlučili malo odvratiti pažnju od naših političara uvijek zabavnim holivudskim prikazima predsjednika koji se podosta razlikuju od naših kandidata. Neki od njih će vas možda uvjeriti da nam budućnost i nije toliko crna...
alicia-logic.com

alicia-logic.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Lindberg - Tommy Lister Jr. ('Peti element')

Ako ste mislili da nema goreg predsjednika od Georgea W. Busha, onda će vas ovaj primjerak iznenaditi. U futurističkom industrijskom svijetu 'Petog elementa' Luca Bessona, Amerikanci su zadovoljni lijenim i nesposobnim crnim predsjednikom (da, 1997, kad je film nastao, ideja o afroameričkom predsjedniku bila je još prilično kontroverzna) kojeg, uz sve, tlači i opsesivna majka. A upravo takav je predsjednik Lindberg. No problemi nastaju kada Zemlji iz svemira priprijeti zla sila odlučna da uništi sav život na planetu te se molećivi pogledi cijelog svijeta upru prema Lindbergu u nadi da će ih upravo on spasiti.

Predsjednik Lindberg nas zabavlja svojim učestalim provalama, iako to ne čini s namjerom da bude duhovit, baš kao što smo na to navikli i od nesvjesnog stand up komičara među političarima, Georgea Busha.

Nažalost, slučajni humor nije prvi na popisu vrlina za koje bismo poželjeli da krase zapovjednika najveće vojne sile na svijetu. Isto vrijedi i za zapovjednika naše skromne vojske, a uskoro bismo se i mi mogli smijati gafovima našeg predsjednika, ukoliko na predstojećim izborima birači unaprijede određenog predsjednika određene metropole te ga postave na prijestolje Lijepe Naše.


Predsjednik James Dale – Jack Nicholson ('Mars napada')

Sudeći po nastupima u 'Batmanu' i 'Isijavanju', ali također i po njegovim ispadima u javnosti, možemo lako zaključiti da je Jack Nicholson jedan od najluđih likova Hollywooda. Rijetko koja nacija bi poželjela takvog otkačenjaka za svojeg vođu, no on je najbolje što su Amerikanci mogli dobiti u filmu Mars napada.

Predsjednik James Dale je vičan dosjetkama, šarmantan i simpatičan, ali osim toga je potpuni nesposobnjaković. Njegovi napori da bude politički korektan prema došljacima iz svemira polučuju upravo suprotne rezultate od željenih. Marsovci mu, umjesto ruke prijateljstva, pruže bolnu smrt.

Iako mu je glavna funkcija da daje suptilnu dozu humora, Nicholson u Burtonovom hommageu filmovima o svemirskim invazijama s polovine prošlog stoljeća zapravo oslikava modernog predsjednika – uglađen je, naoružan vrsnom retorikom, ali istovremeno i potpuno beskoristan.

Predsjednik Tom Beck - Morgan Freeman ('Žestoki udar')

'Peti element' je s Lindbergom utabao put ideji o crnom predsjedniku SAD-a, barem na filmu, a taj trend nastavio se godinu kasnije u pomalo zaboravljenom filmu katastrofe Žestoki udar. Ovoga puta u predsjedničku fotelju zasjeo je Morgan Freeman koji, gle čuda, ima zadatak spasiti svijet od katastrofe.

Prema Zemlji putuje asteroid koji ne mogu zaustaviti ni nuklearne rakete ispaljene u njega, ni space shuttle s timom stručnjaka koji će ga nekako skrenuti s putanje, ni bilo koje drugo rješenje stoput prožvakano u filmovima slične tematike. Ono što treba Americi, ali i svijetu, jest brižni i staloženi predsjednik koji će uzeti stvari u svoje ruke i donijeti ključne odluke.

Svojom profinjenom karizmom mudro pretočenom u utješne govore, predsjednik Beck suočava se s masovnom histerijom naoružan neobičnom mirnoćom te poput pravog svjetskog lidera donosi odluku. Nažalost, prema predsjednikovoj odluci spasiti se može samo 800.000 ljudi, točnije samo dobitnici posebne lutrije.

Kao što poslovica kaže, svijet voli pobjednike, a sigurni smo da je predsjednik Beck, u maniri pravog svjetskog lidera, potplatio sreću kako bi i sam bio među pobjednicima pred katastrofom koja slijedi.

Predsjednik James Marshall – Harrison Ford ('Air Force One')

Omiljeni filmski junak nekolicini generacija odbacio je bič Indiane Jonesa i laserski pištolj Hana Soloa da bi zakoračio u Air Force One i pružio filmskim ljubiteljima prikaz predsjednika kakvog još nisu vidjeli.

Predsjednika Marshalla krase potrebna karizma, odlučne crte lica te muževnost koja ulijeva povjerenje – ukratko, u narodu bi rekli da bi ga svaka majka poželjela za zeta. No ono što ga razlikuje od ostalih filmskih predsjednika jest spremnost na akciju. Kad zatreba, predsjednik Marshall šuta guzice! A najbolje su to osjetile guzice terorista koji su pokušali oteti predsjednički avion.

Stvarni predsjednik SAD-a bi vjerojatno mirno sjedio u iščekivanju tajnih agenata i specijalnih postrojbi da riješe situaciju, no holivudski predsjednik uzima stvari u svoje ruke. Iako nam film ne otkriva mnogo o njegovoj političkoj personi i stavovima, teško je ne poželjeti da ponekad vidimo bar djelić Marshallove spremnosti na akciju i kod naših političara.

Richard Nixon – Frank Langella ('Frost/Nixon') i Anthony Hopkins ('Nixon')

Iako je bio zaslužan za prolongiranje krvavog rata u Vijetnamu te pao u očima javnosti kao glavni akter afere Watergate, uslijed čega je postao jedini američki predsjednik koji je podnio ostavku, Amerikanci i danas smatraju Nixona jednim od briljantnijih očeva nacije u njihovoj povijesti. Ujedno je, uz Georgea Busha, predsjednik kojeg su holivudski filmaši najčešće portretirali.

Upravo je portret ovog kontroverznog predsjednika pružio Franku Langelli ulogu života. Glumljenje Nixona na kazališnim daskama priskrbilo mu je nagradu Tony, a zamalo mu je izmakao Oscar. Langella se toliko uživio u ulogu da nije izlazio iz lika ni izvan seta, a tvrdi da filmska ekipa, koja ga je oslovljavala s 'gospodine predsjedniče', nikada nije upoznala pravog Franka Langellu.

Nixon je u filmu Rona Howarda promućuran i lukav te u seriji intervjua pokazuje svom sugovorniku Frostu što je bespoštedna i krvava borba riječima.

Oscar je za portretiranje Nixona zamalo izmakao i Anthonyju Hopkinsu u biografiji Olivera Stonea. Za razliku od Langelle, Hopkins predstavlja Nixona kao tragičnu figuru američke povijesti, predsjednika koji je inteligentan, ambiciozan i moćan, ali istovremeno tvrdoglav i daleko od pravednog. Iako predsjednik Nixon nikad nije izazivao sažaljenje kod svojih sunarodnjaka, američki kritičari slažu se da je Hopkinsova izvedba najdirljiviji portret javne osobe na filmu te da pronalazi ljudskost ondje gdje se čini da je nema.

George W. Bush – Josh Brolin (W.)

Na lik i djelo Georgea Busha ne treba trošiti previše riječi, no posljednji upečatljiv portret nedavnog predsjednika najmoćnije sile na svijetu vjerno nam je iznio Josh Brolin u još jednoj kontroverznoj biografiji u režiji Olivera Stonea.

'W.' je bio prvi filmski portret jednog predsjednika za vrijeme njegovog mandata, što nije smelo oštrog redatelja da Amerikancima predstavi vođu nacije na brutalno iskren način, nudeći kao opravdanje za mnoge sumnjive odluke predsjednikov upitan intelekt.

Stone je Busha prikazao u toliko bizarnom svjetlu da su američki gledatelji odbili mogućnost da se zaista radi o biografiji bez autorske slobode redatelja.

A prikazao ga je kao najkontroverznijeg, najtajnovitijeg, najciničnijeg i najokrutnijeg predsjednika SAD-a koji, osim sa shvaćanjem i prihvaćanjem tuđih mišljenja, ima problema i s prekomjernom konzumacijom raznih tableta i alkohola.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi