FILMAŠI UZVRAĆAJU HRT-U

Tko na HTV-u određuje što je dobar, a što loš seks?

25.09.2013 u 15:35

Bionic
Reading

U nastavku polemike oko pozicije hrvatskog filma na Hrvatskoj televiziji filmaši se pitaju zašto HRT ima različite kriterije za hrvatski i strani filmski seks i nasilje

U oštrom odgovoru Antonio Nuić i Hrvoje Osvadić u ime Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata kritiziraju HRT što 'za tretman hrvatskog filma na Hrvatskoj televiziji odgovaraju HRT Komunikacije, a ne Radman, Rotim, Mrđen i Nemčić'.

'Radman, Rotim, Mrđen i Nemčić o hrvatskom filmu ne žele govoriti. U obraćanju HRT Komunikacija saznajemo da će studeni i prosinac ove godine biti plodni mjeseci za domaći film. I to nas svakako veseli. Međutim, ostaju i dalje nejasni kriteriji po kojima domaća javnost mlađa od 18 godina ne smije gledati neke hrvatske filmove prije 23 sata, ali zato može i očito smije gledati strane serije s eksplicitnim scenama nasilja i seksa. Gledajući Hrvatsku televiziju ne možemo više znati koliko je točno sati. U jednom slučaju HRT se ravna po Griču, a u drugom po Greenwichu', stoji u odgovoru na odgovor.

Na temelju odgovora HRT Komunikacija, u kojemu objašnjavaju da će nekiod domaćih filmova biti prikazani u 23 sata jer imaju 'takozvanu'predikatizaciju' zbog sadržaja koji nisu primjereni maloljetnicima', filmaši traže daljnje odgovore: 'Molimo HRT Komunikacije da nam odgovore tko na HRT-u određuje predikatizacije filmova, tko je zadužen za uspoređivanje domaćeg i uvoznog seksa, našeg i tuđeg nasilja? Javnost bi trebala znati tko odgoja našu djecu, tko im na Hrvatskoj televiziji određuje što je dobar, a što loš seks! Možda HRT Komunikacije?

Pravilnik o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika ima u svojim odredbama restrikcije koje se očito primjenjuju na domaći film, ali iste ne vrijede za pojedine strane produkcije... Smatramo posve apsurdnim ćudoredni kodeks hrvatske televizije i Agencije za elektroničke medije sve dok i jedni i drugi, hladni ko špricer, bezuvjetno dopuštaju da mladež (vjerujemo opravdano!) uživa u raskošnim prizorima svakojakog seksa i nasilja u ranijim terminima stranih produkcija (npr. 'Igra prijestolja'). Zašto je njihov seks bolji od našeg? Zašto oni ne kvare mladež, a mi kvarimo?'

Na kraju, filmaši zaključuju: 'Mi vjerujemo da hrvatski film, kao i kvalitetan domaći dramski program, zaslužuje znatno bolji tretman, ne samo na Hrvatskoj televiziji, ali prije svega na Hrvatskoj televiziji. Upravo zato što bez HRT-a doista ne bi bilo većine hrvatskih filmova niti će biti ozbiljnog dramskog programa. Jer vaši gledatelji to zaslužuju', uz ispravku krivog navoda:

U obraćanju HRT Komunikacija potkrala se barem jedna faktografska pogreška. Radi točnog informiranja javnosti potrebno je reći da HRT nije koproducent, kako se pogrešno navodi, filma redatelja Vinka Brešana 'Svećenikova djeca' u produkciji Interfilma iz Zagreba i Zilion filma iz Beograda.

Pitanje pozicije hrvatskog filma na Hrvatskoj televiziji pokrenuli su Nuić i Osvadić nakon što je HRT hrvatskom filmu odredila termin u 23 sata. U odgovoru HRT Komunikacija napisano je kako će u studenom i prosincu hrvatski film ući u prime time, a da su neki od filmova premijerno prikazani u gotovo ponoćnom terminu jer imaju predikatizaciju zbog sadržaja.