PANKERI U TVORNICI

The Offspring prvi put u Hrvatskoj

11.08.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Novu koncertnu sezonu zagrebačka Tvornica kulture otvorit će nastupom kalifornijskih pankera The Offspring u subotu, 5. rujna. The Offspring u Zagreb dolaze povodom aktualnog albuma 'Rise and Fall, Rage and Grace', a naravno da treba očekivati i hitove s megauspješnog albuma 'Smash' iz 1994. koji je prodan u više od 10 milijuna primjeraka i drži titulu najprodavanijeg nezavisnog albuma svih vremena

Grupa The Offspring osnovana je krajem 1984. godine u Garden Groveu, nedaleko od San Francisca, Kalifornija, SAD. Prvotno ime grupe bilo je Manic Subsidal, no već sredinom 1985. grupa se odlučila za konačno ime - The Offspring. Prvi singl izdaju 1986. godine u vlastitoj nakladi (Black Label Records), pod nazivom 'I'll Be Waiting', a prodao se u 1100 kopija. Početkom 1989. potpisuju za nezavisnu izdavačku kuću Nemesis, a njihov se debitantski album 'The Offspring' (producent Thom Wilson) prodao u 500.000 primjeraka.

Nakon EP-a 'Baghdad' (Nemesis) iz sredine 1991. godine, Offspring potpisuje za Epitaph Records i objavljuje prilično uspješni album 'Ignition'. Tijekom 1993. i 1994. godine vrlo intenzivno nastupaju po SAD-u, paralelno radeći na novim pjesmama. Poznate su izjave mnogih rokera da bolje stvaraju pod pritiskom i u brzini – a baš to bi se moglo reći za njihov superuspješni album 'Smash' iz 1994. godine. S megahitovima 'Come Out And Play', 'Self Esteem' i 'Gotta Get Away' ovo se izdanje prodalo u fantastičnih 11 milijuna primjeraka i svjetskoj publici predstavilo Offspring kao lidere punk-metal/metal-rock scene.

Video spot za 'Come Out And Play (Keep 'Em Separated)' postaje također i veliki hit na MTV-ju, a najviši plasman 'Smash' dostiže s visokim četvrtim mjestom na američkoj ljestvici Billboard Top 200 Albums. A&R menadžeri Columbia Records (SonyBMG) napravili su odličan posao 1997. godine, kada su uspjeli dovesti Offspring pod okrilje Columbia Recordsa, danas jedne od diskografskih korporacija izdavačkog giganta SonyBMG. Iste godine Offspring objavljuje 'Ixnay On The Hombre' koji u SAD-u i ostatku svijeta objavljuje Columbia Records, a u Europi Epitaph & Columbia Records. Hitovi 'All I Want', 'Gone Away' i 'I Choose' osigurali su uspjeh i ovog izdanja, s tri i pol milijuna prodanih primjeraka.

Divlji i neobuzdani The Offspring ostaju i na albumu 'Americana' iz 1998, s velikim hitovima 'Pretty Fly', koji je jedan od najviše skidanih singlova u povijesti glazbe, sa čak 22 milijuna downloada u 10 tjedana, 'Why Don't You Get a Job?', 'The Kids Aren't Alright' i 'She's Got Issues', te s ukupnom prodajom od 10 milijuna. Slijedi koncertna turneja po Japanu i SAD-u. Albume 'Conspiracy Of One' (2000) i 'Splinter' (2003) možemo promatrati s dvije strane, budući da su se Offspring u tržišnom smislu profilirali i u potpunosti učvrstili, no istovremeno u glazbeno-artističkom smislu ti albumi ne donose bilo kakve posebne progresivnije pomake. Reklo bi se jednostavnije da su The Offspring u tom razdoblju uspjeli zadržati vrlo dobru prodaju, ali ipak uz određenu kreativnu stagnaciju.

U potrazi za inspiracijom, grupa 2003. godine posjećuje Havaje i objavljuje izvrsnu obradu 'I Wanna Be Sedated' grupe Ramones. Uvijek kontroverzni i direktni do srži, članovi Offspringa se u intervjuima iz tog vremena žestoko obrušavaju na, po njima, zlonamjerne kritičare.

Tvornica je ponosna što bogatu koncertnu sezonu, nakon ljetne stanke, može započeti i okruniti upravo ovim vrhunskim koncertom.

Cijena ulaznice: 200 kn u pretprodaji, 250 kn na dan koncerta.

Tportal.hr poklanja 2x2 ulaznice najbržim čitateljima!

Po dvije ulaznice su osvojili Saša Milanović i Martin Kolenc.