JAY-Z

'The Blueprint 3'

14.09.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Osam godina nakon što je snimio jedan od najboljih hip hop albuma svih vremena, 'povijesni' 'The Blueprint', Jay-Z nastavlja sagu i završava trilogiju

10 number 1 albums in a row,
who better than me?
only the Beatles nobody ahead of me,
I crush Elvis in his blue suede shoes,
Made The Rolling Stones seem sweet as coolaid...

('Reminder')

Istina, najveći je, najbogatiji i najprodavaniji, ali Jigga više nikada neće snimiti album kakav je bio 'The Blueprint'. Prvi, jedan i jedini. Sada kada smo to raščistili i odmah prekrižili njegova hvalisanja o tome da je to najbolji komad glazbe koji je izišao u svijet još otkada je Mozart prvi put sjeo za klavir, možemo zaključiti i to da je 'The Blueprint 3' dobar. Dobar album, prilično. Ali nemojmo još zaključiti, jer recenzija je tek počela.

'Real As It Gets'

Baš kao što album počinje prilično sjajno, s još jednim opakim lirskim ispovijedanjem sada već pa 40-godišnjeg MC-ja i biznismena, u 'What We Talkin' About' (feat. Luke Steele), s Kanyeom u 80's elementu i stihovima koji šarmantno pretresaju prošlost, sadašnjost i budućnost Jiggine karijere za mikrofonom i oko njega.

Na 'D.O.A. (Death Of Auto-Tune') ne treba trošiti previše riječi, jer i dalje je riječ o bombi te tako jednoj od najboljih stvari na albumu, no titulu ipak preuzima savršena suradnja s Young Jeezyjem, klasična 'džizijevska' epika 'Real As It Gets', koja nas samo još više zagrijava za nadolazeći novi album ovdje gostujućeg kralja gangsta Atlante.

Izvrsno, nostalgično ljubavno pismo New Yorku - 'Empire State Of Mind' s Aliciom Keys - baca nas natrag u 'zlatno doba' i udarne stvari s 'Reasonable Doubt', onoliko koliko 'Hate' ne podsjeća ni na šta pa predstavlja jednu od onih 'avangardnih', produkcijski savršeno ispoliranih stvari, na kojoj Kanye (opet) bolje zvuči kao mag za tastaturom nego kao MC za mikrofonom.

Nekoliko je stvari koje možete preskočiti – Rihanna pili li ga pili po mozgu, u prilično iritantnoj 'We Run This Town'; 'Off That' prenasilno pokušava biti plesna, dok Pharrellov pokušaj slaganja još jednog R&B slow-dancea ('So Ambitious') nije loš, no ipak podsjeća na to koliko nam nedostaju stari Neptunesi

Iako bi se dalo očekivati da će i 'Young Forever' (feat. Mr Hudson) upasti u kategoriju 'potencijalnog viška', zastrašujuća istina jest – obrada 'Forever Young', u neviđeno bizarnoj electro-pop-baladnoj-rap verziji na samom kraju sage, jednostavno funkcionira!

Dakle, 'The Blueprint 3' lošiji je od 'The Blueprint' (malo što nije, na kraju krajeva), ali posve u rangu nastavka, kao fini kraj trilogije koji nije nadmašio 'pretka', ali ni razočarao. Ni najmanje.

Ocjena: 8 / 10

Izdavač: Roc Nation / Atlantic