NAPETI ČETVRTAK

Svjetska premijera Janeza Janše na ZFF-u

18.10.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Četvrtak će na ZFF-u obilježiti film prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji, hrvatski dokumentarac 'Čedo', svjetska premijera filma 'Moje ime je Janez Janša' i novi film miljenika ZFF-a Xaviera Dolana

Nakon repriznih prikazivanja 'Lore' u 15 sati i 'Klipa' u 17 sati u kinu Europa, festivalski četvrtak obilježit će film 'Vadžda' Haife al Mansur, prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji. Uspjeh njezina tri kratka filma, kao i međunarodna priznanja za nagrađivani dokumentarac 'Žene bez sjene' (2005), utjecao je na čitav novi val saudijskih filmskih autora, a temi otvaranja kinodvorana u zemlji priskrbio naslovne stranice. 'Vadžda' je njezin prvi dugometražni igrani film, a govori o desetogodišnjoj djevojčici iz predgrađa Rijada koja se odupire nametnutim obrascima ponašanja.

Odmah nakon 'Vadžde' na programu u 22 sata u kinu Europa je 'Svi u našoj obitelji' rumunjskog redatelja Radua Judea, kojeg publika ZFF-a pamti po sjajnom kratkometražnom filmu 'Katodna cijev', ali i dugometražnom prvijencu 'Najsretnija djevojka na svijetu'. Njegov drugi dugometražni film teška je drama s elementima anarhičnog humora koja govori o ljudskim karakterima i zloći uslijed raspada jedne obitelji.

U sklopu dokumentarnog natjecateljskog programa koji se odvija u kinu Grič, danas u 10 sati te ponovo u 20 sati može se pogledati film domaćeg autora Nikole Strašeka, Čedo', o čovjeku s margine čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka.

Svjetska premijera filma 'Moje ime je Janez Janša' konceptualnog umjetnika Janeza Janše na rasporedu je u 18 sati. Film nas upoznaje sa slučajem promjene imena koji je izazvao komešanje u Sloveniji i izvan nje. Godine 2007. tri su umjetnika pristupila konzervativnoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i službeno promijenila svoja imena u Janez Janša – ime vođe stranke i slovenskog premijera. Iako su promijenili ime iz osobnih razloga, granice između njihovog života i umjetnosti počele su nestajati, što se manifestiralo na brojne i neočekivane načine. Shvaćena kao umjetnički čin, ta promjena imena potaknula je brojna tumačenja u umjetničkim krugovima Slovenije i u inozemstvu, kao i među novinarima i u široj javnosti.

'Radijske zvijezde'

Nakon repriza filmova iz glavnog programa u kinu Tuškanac u 19 sati na rasporedu je jedan od omiljenih programa ZFF-ove publike - Velikih 5 - koji nam danas donosi komediju 'Radijske zvijezde'. Film je nastao na temelju stvarnog iskustva francuskog novinara, scenarista i redatelja Romaina Levyja, a u središtu priče je stand-up komičar koji se nakon neuspjeha u New Yorku vraća u Pariz i zapošljava kao pisac skečeva za talk show na radiju Blast.fm.

Odmah u 21 sat na programu je novi film Xaviera Dolana, miljenika ZFF-ove publike. Sva tri Dolanova dugometražna igrana filma, koja je snimio između devetnaeste i dvadesettreće godine, prikazana su na festivalu u Cannesu. Za svoj debitantski 'Ubio sam majku' dobio je brojne nagrade, ali i ZFF-ova Zlatna kolica. 'U svakom slučaju, Laurence' epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi kada se jedan od partnera odluči na promjenu spola. Ovaj put film Xaviera Dolana gledamo izvan konkurencije, ali u sklopu programa Moj 3. film.

Program ZFF-a u MSU-u u 19 sati donosi reprizu Petog godišnjeg doba, nezaboravnu priču o troje djece koja se bore za smisao dok se svijet oko njih urušava. Odmah potom, u 21 sat, na rasporedu je film 'Reality' proslavljenog talijanskog autora Mattea Garronea, priča o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju 'Velikog brata'. 'Reality' je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađen Grand Prixom.

Erwin i Julia

Optužbe da Zapad planira invaziju na Istočnu Njemačku bile su jedna od izlika za gradnju Berlinskog zida. Film 'Kopiranje zabranjeno' stigao je u istočnonjemačka kina u srpnju 1963. Postigao je velik uspjeh kod publike i poslužio je kao ideologizirana, ali ipak uzbudljivo snimljena ilustracija tih optužbi (koje međutim nikad nisu dokazane). Zaplet i Hansenov lik 'uhode mira' (kako su u istočnonjemačkoj terminologiji nazivali Stasijeve špijune) očito su temeljeni na zapadnjačkom žanru, naročito kada je riječ o stilu, tonu i tempu filma. Ovu hladnoratovsku špijunsku priču gledat ćemo u Plesnom centru u 18 sati. U 20.30 sati stiže nam prvi film austrijskog filmaša Götza Spielmanna, Erwin i Julia', njegova potraga za drugačijim životom, vlastitim životom, stvarnim životom… A možda je to ipak film o gradu Beču.

Još jedan festivalski dan završava tulumima za koje će se u kinu Europa pobrinuti DJ Itch, a u kinu Grič zagrebački audio-vizualni kolektiv Trip To Zion.