PROCES IZOPĆAVANJA

Sveučilište Billu Cosbyju oduzelo počasni doktorat

  • Autor: Tvrtko Braun
  • Zadnja izmjena 26.09.2015 15:02
  • Objavljeno 26.09.2015 u 15:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Teško je uopće razmišljati o 51 mogućem slučaju seksualnog napastvovanja koje je Bill Cosby navodno počinio, no neke su stvari ipak postale jasne. Nakon sudskih zapisa iz 2005. koji su pušteni u javnost, vrlo malo osoba još uvijek misli da je slavni komičar potpuno nevin

Predsjednik Joseph McShane u četvrtak, 26. rujna, oduzeo je komičaru Billu Cosbyju počasni doktorat koji mu je Sveučilište Fordham uručilo 2001. Razlog su, naravno, sve brojnije optužbe za drogiranje i silovanje upućene na račun 78-godišnjeg komičara.

Billa Cosbyja trenutno za drogiranje, nedolično ponašanje i/li silovanje tereti čak 51 žena. Optužbe sežu od šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do prije nekoliko godina.

Iako Cosby niječe bilo kakvu krivicu, nedavno je na vidjelo izašao zapisnik s parnice koju je 2005. protiv njega pokrenula Andrea Constand. Iz sudskih zapisa prilično je jasno da je komičar dao sedativ koji je dobio od ginekologa Leroyja Amara najmanje jednoj ženi kako bi spavao s njom. Cosby je tijekom tadašnjeg svjedočenja tvrdio kako nikome nije dao tablete bez njihove dozvole ili spavao s nekim bez njihova pristanka.

U istom svjedočanstvu, otkriven je još niz drugih primjera nemoralnog ponašanja poput razgovora o teškoj bolesti oca jedne manekenke kako bi spavao s njom te nuđenja školovanja i savjeta ženama s kojima je spavao kako bi osigurao njihovu tišinu u vezi seksualnih odnosa.


Protiv Billa Cosbyja za sada nije podignuta optužnica, a sam komičar poriče da je učinio išta krivo, no javnost je uglavnom protiv njega. Čak i glumica Whoopi Goldberg, koja je dugo branila Cosbyja, nedavno je priznala kako se čini da bi komičar ipak mogao biti kriv.

Problem s većinom optužbi na Cosbyjev račun je da su u pitanju djela za koja je nastupila zastara, no postoji barem jedna istraga koja je još uvijek u tijeku.

Predsjednik Obama je rekao da se slavnom komičaru ne može oduzeti predsjednička nagrada – Medalja slobode – koju mu je 2002. uručio predsjednik George W. Bush.

'Ne postoji presedan za oduzimanje medalje. Jednostavno nemamo takav mehanizam. Inače, kao što znate, nemam običaj komentirati specifičnosti slučajeva gdje još uvijek može biti, ako ne kaznenih, onda građanskih parnica. No reći ću ovo – ako ženi ili muškarcu date narkotik bez njihova znanja i zatim spavate s njima bez njihova pristanka, to je silovanje. A ja smatram da u ovoj, kao i svakoj civiliziranoj zemlji, nitko ne bi smio imati tolerancije za silovanje', rekao je predsjednik Obama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!