OD 19. DO 29. SIJEČNJA

Sundance film festival donosi 117 filmova iz 30 zemalja

18.01.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Ovogodišnji Sundance film festival, koji se od 19. do 29. siječnja održava u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utahu, donosi 117 filmova iz 30 zemalja, od čega će njih 91 na festivalu imati svjetsku premijeru

Program 28. Sundancea predstavit će i 45 prvijenaca, od kojih će 24 biti prikazana u natjecateljskom dijelu programa. Ti su filmovi odabrani među 4.042 prijavljena dugometražna filma, od čega 2.059 iz američke te 1.983 iz međunarodne produkcije.

'Ove će godine Sundance predstaviti ukupno 117 dugometražnih filmova, što je doista čvrst pokazatelj vitalnosti nezavisne filmske zajednice', ocjenjuje direktor festivala John Cooper. 'Čini mi se da je kvaliteta nezavisnog filma sada daleko veća nego prije samo deset godina. Kako nezavisni pokret sazrijeva, ljestvica se svake godine sve više podiže. Filmaši su svjesni toga da su jedni drugima konkurencija', dodao je.

U vrlo cijenjenom dokumentarnom dijelu programa ove godine nema filmova o ratovima u Iraku i Afganistanu, koji su dominirali programima 2010. i 2011, no aktualna će svjetska događanja ipak biti predstavljena u dvoranama Park Cityja. Egipatska je revolucija tema filma '1/2 Revolution', dok je izraelsko-palestinski sukob tema osobne ispovIjesti amaterskog palestinskog videografa ('5 broken cameras'), a 'The Law In These Parts' prenosi ispovijesti vojnih pravnih stručnjaka idejnih tvoraca sustava palestinske samouprave.

Neće biti zaobiđena ni ključna pitanja koja muče suvremeno društvo - problem nuklearne energije ('The Atomic States of America'), problem američkog sustava zdravstvene zaštite ('Fire Escape'), borba za suzbijanje droge ('The House I Live In'), pa i pitanje složenog odnosa između homoseksualnosti i crkve ('Love Free or Die'). Tu je i nestrpljivo iščekivani dokumentarac 'The Invisible War', koji istražuje jedan od tabua američke vojske - porast silovanja vojnikinja.

Što se tiče fikcije, nekoliko će velikih imena predstaviti svoje najnovije filmske uratke, među kojima Spike Lee ('Red Hook Summer') te britanski redatelj Stephen Frears ('Lay the favorite'), ali i nekolicina holivudskih zvijezda kojima imponira malo 'zastranjenje' prema nezavisnom filmu.

Na Sundanceu se tako očekuju Catherine Zeta-Jones, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Bradley Cooper, Richard Gere, Bruce Willis i Dennis Quaid, dok će Julie Delpy predstaviti '2 Days in New York', nakon velikog uspjeha njezina filma iz 2007. '2 dana u Parizu'.

Ove godine sporedni program 'Next' ponovno je posvećen niskobudžetnim filmovima, dok će program 'Park City At Midnight' ponuditi selekciju hororaca i filmova B-produkcije.

Novost je ove godine i to da su po prvi puta svi filmovi iz programa Premieres na prodaju. To je, prema riječima programskog direktora Trevora Grotha, 'potpuno slučajno'. 'Velik broj tih filmova došlo je izravno od njihovih tvoraca a ne distributera. Vidjet ćemo hoće li se ponoviti', kazao je.

Velika većina filmova prikazivana na Sundanceu nema distributera, pa je tako Park City ujedno i mjesto okupljanja brojnih nezavisnih distributera, poput tvrtke Weinstein u vlasništvu braće Weinstein, ali i 'umjetničkih odjela' velikih studija, koji konkuriraju s milijunima dolara za filmove koji najviše obećavaju.
Velik broj njih, osobito oni američki, u konačnici pronađu kupca, a poneki čak ostvari zadovoljavajuću karijeru ili dobije Oscara. Takvi su primjeri posljednjih godina 'Precious', 'Mala Miss Amerike', 'Zimska kost' i 'Blue Valentine'.

Proizašao iz inicijative američkog glumca Roberta Redforda, koji je 1981. u Utahu okupio skupinu svojih prijatelja i kolega želeći razviti okoliš namijenjen poticanju nezavisnosti, otkrivanja i pojave novih glasova u američkoj filmskoj industriji, Sundance je postao najveći svjetski festival nezavisnog filma.

Osmišljen u prvome redu kao platforma koja bi omogućila veću vidljivost američke i međunarodne nezavisne produkcije, festival se razvio u 'mjesto okupljanja' tzv. indie filma. Posvećen otkrivanju i razvoju nezavisnih umjetnika i publika, festival kroz svoje programe nastoji prepoznati, poduprijeti te poticati nezavisne filmske i kazališne umjetnike te njihov rad predstaviti publici.

Festivalske aktivnosti i događanja svake godine privuku više od 50 tisuća ljudi. Osim što dobiju priliku za upoznavanje s novim talentima nezavisne filmske industrije kroz tri festivalska programa - dokumentarni, dramski te program kratkog filma, posjetitelji mogu sudjelovati u panel diskusijama s vodećim osobama filmske industrije te uživati u glazbenim nastupima, umjetničkim instalacijama i zabavama u organizaciji festivalske zajednice.