U KINIMA: NON-STOP

Što sve paranoja može napraviti ljudskom mozgu

21.03.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Liam Neeson postao je zaštitno lice najčešće ne osobito briljantnih akcijskih filmova poput 'Taken', a u tom je stilu i njegov novi film 'Non-stop'

Dostatna količina akcije, uzbuđenja i neizostavne patetike mogla bi zadovoljiti manje zahtjevne gledatelje, no ono što se kao osobita zanimljivost ističe u filmu svakako je solidno odrađena tema sveopće paranoje koja je nakon napada 11. rujna obuzela Sjedinjenje Države. Radnja filma odvija se u avionu na interkontinentalnom letu do Londona u kojem su se zatekla i dvojica 'zračnih maršala' policajaca zaduženih za sigurnost zračnog prometa. No jedan od njih, problematični je traumatizirani alkoholičar Bill Marks (Liam Neeson) koji tijekom leta postaje meta tajanstvenog ucjenjivača i otmičara...

Prava je šteta što se u formi prilično neambicioznog i neuvjerljivog akcijskog trilera maskirala izvanredno interesantna tema dostojna čak i samog Hitchocka, iako je spominjanje njegova imena u istoj rečenici s filmom 'Non-stop' čista blasfemija. Paranoja koja je zahvatila SAD nakon napada na blizance WTC-a u New Yorku reflektira se na gotovo sve građane svijeta, osobito kad dođu u dodir sa zračnim prijevozom. Beskrajne kontrole, neugodna pretraživanja, sati uzalud protraćeni na aerodromima postali su globalna frustracija, a od svega toga puno koristi nema, poručuje nam film 'Non-stop' jer zračni promet nije ništa manje ugrožen od potencijalnih terorističkih napada nego što je bio prije.


U svijetu potpune paranoje, svijetu u kakvom danas živimo, svi su istovremeno i sumnjivci i žrtve, teza je koju film sjajno ilustrira. Dok Liam Neeson sumanuto traži potencijalnog otmičara, sumnja pada na baš svakog putnika i člana posade, drugima su najsumnjiviji suputnici muslimanske vjeoispovijesti, a predstavnicima vlasti sam maršal. Pritom, ništa tako dobro ne uzrokuje potpunu paniku i posvemašnju konfuziju,kao što je to izostanak informacija koje upućeni (u ovom slučaju predstavnici reda i mira) nisu spremi podijeliti s ostalima.

Paranoja i neinformiranost najkraći su put do pakla na zemlji (i u zraku, doduše). Gledanje filma 'Non-stop' nije posve pakleno iskustvo, ali svakako nije ni rajsko. Prije je to jedna blesava razbibriga s temom koja nas se svih tiče.