THE TOASTERS U MOČVARI

Sto posto za sto posjetitelja

04.06.2015 u 16:39

Bionic
Reading

Stari znanci zagrebačke publike bez problema su svoje, ne baš brojne, fanove držali u povišenom raspoloženju, uz mnogo dobrih vibracija i neprekidnim pogom te ska-kutanjem

Ska veterani The Toasters vrlo dobro su poznati hrvatskoj publici – svirali su nekoliko puta u Zagrebu (posljednji put prije tri godine u KSET-u), dvaput u Rijeci i u Osijeku. Vratili su se opet u Zagreb priključivši se obilježavanju 16. godišnjice Močvare, dan nakon nastupa Thurstona Moorea i pratećeg mu banda.

Možda su obje činjenice utjecale na prilično mizeran odaziv na program Last Train to Skaville, koji je uključivao i predgrupu The Blarney Stones. Oni su ustrajno i sigurno zabavljali desetak fanova svojom kombinacijom punka i irskih tradicionalnih napjeva, a u uvjerljivosti su prednjačile bubnjarica i violinistica

Kad su The Toasters okupirali pozornicu, pred njom nije bilo više od stotinjak ljudi, ali to nije spriječilo osobe s obje strane ruba pozornice da naprave zarazan privatni party.

Iako je ska pristup The Toastersa uglavnom prilično ravan i lišen većih uzbuđenja, bend koji iza sebe ima više od pet tisuća koncerata na raznim krajevima svijeta (dan ranije svirali su u Požarevcu, u Srbiji) svakako zna kako trenutačno može uspostaviti dobar kontakt sa svojom publikom.

Jedini originalni član (band je osnovan u New Yorku 1981) Robert Bucket Hingley suvereno je vodio show, a česti dolasci omogućili su mu da na hrvatskom kaže kako zna nešto i hrvatskog: 'Hvala, hvala!' Bend nije djelovao kao da dijeli zadovoljstvo svog vođe (basist kao da je svirao na sprovodu, a trubaču je bilo lijeno prateće vokale otpjevati na predviđenom mikrofonu, pa se neprestano saginjao prema mikrofonu namijenjenome njegovoj trubi...), međutim, to nije utjecalo na oduševljenje i neprekidni ples fanova.

Od pjesama Dog Eat Dog, Shocker!, I'm Running Running Right Throught The World, East Side Beat i Pirate Radio nadalje, Toastersi su prošli kroz kolekciju svojih najpoznatijih pjesama s devet albuma, uključujući novi singl House Of Soul. Doduše, studijske varijante ovih pjesama djeluju ipak svježije, što i ne treba čuditi, Toastersi su ipak vremešan bend, bez obzira na kondiciju mlađahnih članova.

Dobre vibracije naišle su na dobar prijam, a Toastersi su i dalje u Zagrebu održali mit o važnom bendu koji je, uz Uptonese, na američkom tlu započeo ska revoluciju potaknut 2 Tone i Dance Craze klasicima iz Velike Britanije.