REDATELJI, PRIPREMITE SE!

Splitska filmska škola Bele Tarra kreće u veljači 2013.

  • Autor: V. G.
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 14:52
  • Objavljeno 09.05.2012 u 13:35
Bela Tarr (1)

Bela Tarr (1)

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

A prijave se primaju već u rujnu ove godine, potvrđeno je na današnjoj press konferenciji

'Svaki filmaš je drugačiji pa ih zajedno možeš učiti samo jednoj stvari – da budu slobodni i hrabri', izjavio je proslavljeni redatelj Bela Tarr na današnjoj press konferenciji održanoj na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. O doktorskom studiju filma u okviru Sveučilišta u Splitu, pokrenutom na Tarrovu inicijativu, već smo pisali, a danas je pred medijima i studentima na Akademiji konačno i službeno potvrđeno lansiranje cijele priče, zajedno s nekoliko dugo očekivanih detalja.

U društvu Hrvoja Hribara (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), pomoćnika ministrice kulture Vladimira Stojsavljevića, rektora Sveučilišta u Splitu Ivana Pavića te Brune Gamulina, prodekana za međufakultetsku, međusveučilišnu i međunarodnu suradnju na Akademiji dramske umjetnosti, Tarr je otkrio da je filmska škola zamišljena kao postdiplomski studij filma za stupanj doktora znanosti u području umjetnosti (DLA - doctor liberalium artium) u trajanju od dvije godine (četiri semestra).

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Vladimir Stojsavljević, Bela Tarr i Hrvoje Hribar

Škola će otvoriti vrata u veljači 2013, a prve prijave (s naglaskom na snimljeni uradak) primat će se već 15. rujna ove godine, paralelno s održavanjem Split Film Festivala. Škola je međunarodnog karaktera, tj. otvorena je i za Hrvate i za ljude iz cijelog svijeta, bez starosnog ograničenja. Primat će se 16 studenata koji će svake godine morati snimiti po jedan video i jedan filmski uradak, a pohađat će kolegije teorijskih i praktičnih usmjerenja.

Potvrđeno je i to da će, uz samog Tarra, profesori biti neka od najvećih imena iz svijeta filma, kako kritike i publicistike, tako režije i glume, pa će u Splitu uistinu predavati velikani poput Jima Jarmuscha, Gusa Van Santa, Atoma Egoyana, Akija Kaurismakija, Carlosa Reygadasa, Tilde Swinton i mnogih drugih.

'Školu vidim kao mješavinu edukativne radionice i pokreta', izjavio je Tarr te dodao: 'A duh škole je – sloboda.'


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi