U KINIMA: 'AVANTURE NEUSTRAŠIVOG TEDA'

Španjolski animirani klišeji

13.05.2013 u 08:59

Bionic
Reading

Osrednja animacija i predvidljiva priča samo su neki od problema španjolskog filma

Uvijek je zanimljivo pogledati novije europske animirane filmove jer znaju pružiti drukčije i često zanimljivije iskustvo od tipičnih holivudskih projekata koji se temelje na provjerenim klišejima. Nažalost, španjolski 'Avanture neustrašivog Teda' nije zanimljiv film, već upravo tipična i generička 'nakupina' već bezbroj puta viđenih ideja bez traga inovacije.

Očito napravljen isključivo za najmlađu publiku, 'Ted' će jedino njih i zabaviti, ali ne više od dječjeg televizijskog programa jer kvaliteta animacije nije na razini američke konkurencije. Zapravo su jedino dizajn i kvaliteta pejzaža vrhunski, ponekad čak i impresivno odrađeni. Likovi su, vizualno, nezanimljive karikature, što je odraz i njihovih slabih karaktera u scenariju. Jedino glavni lik ima svojevrsnu razradu, ali i to je ispod prosjeka donekle pametnoga filma zahvaljujući potpuno predvidljivim potezima i loše osmišljenim motivacijama. Sukladno tome, sporedni su sasvim zanemarivi kao i negativci. Pohvaliti se može isključivo režija jer Enrique Gato, kojemu je ovo prvi dugometražni film, sve predstavlja razumljivim, često impresivnim kadrovima bez traga nesigurnosti ili neiskustva. Svakako, uz 'pametniji' scenarij Gato bi se možda i proslavio. Slabija animacija, obzirom na manji budžet, mogla bi se zanemariti, ali jedino uz uloženi trud na drugim mjestima što ovdje očito nije slučaj.

Zaključno, umjesto kvalitetnog, 'drukčijeg' filma, iz Španjolske smo dobili kopiju osrednjeg holivudskog projekta gdje se potpuno izbjegava 'rizik'. 'Avanture neustrašivog Teda' jedino se može preporučiti kao posudba, a i tada postoje bolji izbori. Dječja publika pronaći će zabavu uz raskošne krajolike i bezopasnu akciju, ali roditelji će teško 'prožvakati' predvidljivost likova, priče i loše zapakiranu moralnu 'pouku'.