HRIBAR:

'Snimanja stranih produkcija donose nam po 55 milijuna kuna godišnje'

03.06.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar predstavio je u Cineplexxu Centar Kaptol godišnji izvještaj institucije kojoj je na čelu

Prema Hribarovim riječima, u 2013. HAVC-ove potpore za proizvodnju i komplementarne djelatnosti iznosile su čak 77 posto ukupnog budžeta institucije, a zajedno s troškovima promocije i mjerama poticaja dosežu oko 90 posto ukupnog proračuna HAVC-a. 'Imamo neku vrstu javne platforme koja skoro 90 posto daje na proizvodnju i produkciju. To je slika javne platforme u Hrvatskoj, ali u negativu, jer je češće da se 90 posto daje za plaće i hladni pogon', kazao je Hribar.

Nastavio je, zadovoljno, da su dugometražni dokumentarni filmovi postali hrvatski standard, a u ukupnu je filmsku proizvodnju u 2013. uloženo čak oko 10 milijuna kuna više nego prethodne godine, odnosno 36,7 milijuna kuna u 2013. naspram 27 milijuna u 2012. U prošloj je godini financirano devet dugometražnih igranih naslova, a svojom sjajnom gledanošću godinu je obilježilo pet filmova – 'Zagonetni dječak', 'Sonja i bik', 'Svećenikova djeca', 'Šegrt Hlapić' i 'Kauboji' – koji su ukupno prodali skoro pola milijuna karata. 'Nećemo taj rezultat sigurno ponoviti ni ove, ni sljedeće godine, jer nije moguće uvijek imati tako raznovrsne projekte', najavio je Hribar.

Dodao je i da je Hrvatska vjerojatno zemlja s najviše festivala po glavi stanovnika. 'To je dobro, jer znači da se publika odupire repertoarnom tupilu', dodao je i pohvalio se dobrim utrškom od snimanja stranih produkcija i koprodukcija u Hrvatskoj. Prošle je godine bilo 156 dana snimanja u Hrvatskoj. 'Na snimanjima smo prošle godine imali prihoda od usluge i proizvoda 55 milijuna kuna, no ono što je još važnije je to što se steklo povjerenje prema nama, kao i promocija turizma koju je donio 'Game of Thrones', dodao je Hribar naglasivši da je Hrvatska od programa Media uspjela povući 7,5 puta više novca nego što je uplatila, a Eurimages je financirao tri hrvatska filma – 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić, 'Kosac' Zvonimira Jurića i 'Houston, imamo problem' Žige Virca.

Uoči predstavljanja, producent kratkog filma 'Kokoška' Une Gunjak, koji je prikazan na festivalu u Cannesu, Siniša Juričić najavio je i svoj novi projekt animirani dokumentarac težak 2,5 milijuna eura čija bi se cijela animacija trebala raditi u Hrvatskoj.