U KINIMA: 'MEDVJED YOGI 3D'

Slaba dječja zabava kakvu smo vidjeli mnogo puta

28.01.2011 u 01:18

Bionic
Reading

Još jedna u nizu očajnih holivudskih reinkarnacija starih klasika

Holivudski trend uzimanja animiranih klasika i adaptiranjem u noviji filmski format nastavlja se filmom ‘Medvjed Yogi 3D’, no pitanje je pruža li nešto više od inače loših eksperimenata na ovome području? Kombiniranje pravih glumaca s računalno generiranim Yogijem dodatno zabrinjava, no ponadali smo se da će možda ovoga puta to biti potrebno rješenje za bolji film.

Medvjed Yogi i njegov prijatelj Boo Boo već dugo ugodno žive u parku Jellystone, gdje im je glavna zanimacija krađa piknik košarica gostiju i suprotstavljanje rendžeru Smithu (Tom Cavanaugh). Uskoro stvari kreću nagore, kada zli gradonačelnik odluči prodati zemljište parka. Yogi će se morati udružiti s rendžerom kako bi spasio svoj dom i ujedno pokazao da je priroda ljudima potrebna.

Već u prvih par minuta jasno je da ‘Medvjed Yogi 3D’ predstavlja izrazito površno filmsko ostvarenje. Problema ima napretek, no krenimo od posve lijene priče i općenito scenarija. Činjenica da su potpisana čak tri scenarista je šokantna jer ovu radnju i likove mogao bi napisati gotovo bilo tko s elementarnim poznavanjem filmske dramaturgije. Predvidljivost radnje bi bila donekle zanemariva da su protagonisti zanimljivi, ali ni to, nažalost, nije slučaj.

‘Glavni’ lik Yogi i njegov kolega Boo Boo ostavljaju više dojam sporednih atrakcija, dok se prednost daje ljudskim likovima koji su glupi koliko i dosadni, uz iznimku ukusno ljigavog negativca gradonačelnika. Razlog tome je nepostojeće građenje karaktera Yogija (iako se isprva činilo da će se nešto po tom pitanju biti učinjeno, no sve se svelo na besmisleno kratak period od par scena) i veća posveta očajnoj ljubavnoj priči između dvaju ljudskih likova kojoj ovdje uopće nije mjesto. Već spomenuti negativac gradonačelnik jedina je svjetlija točka jer ga glumac Andrew Daly tumači s toliko strasti da nam je zapravo žao što troši svoj talent na ovako prolaznu ulogu. Sve to odražava se i na poprilično surovu i već vizualno nepostojeću atmosferu, što je zanimljivo s obzirom na to da je premisa spašavanje prirodnog parka, a ‘osjećaj’ prirode zapravo ne postoji.

‘Medvjed Yogi 3D’ je tužno generična i bezdušna filmska adaptacija klasičnog crtića u kojoj će uživati jedino možda najmlađi gledatelji, dok ga ostali mogu potpuno zaobići jer rijetko nudi pametne dosjetke koje bi zabavile sve generacije.