U KINIMA: 'KAKO JE GRU UKRAO MJESEC'

Sjajna animirana zabava o šarmantnom lopovu

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 29.07.2010 12:16
  • Objavljeno 27.07.2010 u 21:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vedar i pozitivan novitet kompjuterske animacije zabavit će sve uzraste, a pogotovo najmlađe

Velikani kompjuterske animacije Pixar i Dreamworks nastavili su i ove godine očaravati publiku velikim projektima. 'Priča o igračkama 3' potvrdila je Pixarovu nadmoć u žanru, a Dreamworks je iznenadio dobrim 'Kako izdresirati zmajai malo podbacio osrednjim 'Shrek uvijek i zauvijek'. Posljednji na vrata stiže studio Universal svojim prvim kompjuterski animiranim filmom 'Kako je Gru ukrao mjesec'. Universal je u posljednje vrijeme izbacio mnoštvo financijski neuspješnih filmova i, zanimljivo, odlučio okušati sreću na polju animacije što se, čitajući američke kritike i rezultate box officea, pokazalo dobrom idejom.

Gru je profesionalni zlikovac čija karijera nije na vrhuncu. Tome ne pomaže činjenica da je drugi zlikovac Vektor upravo počinio najveću pljačku u povijesti, ukravši piramidu Gize. Odlučan biti na vrhu, Gru smišlja još veće dostignuće, krađu mjeseca, ali potrebna mu je naprava kojom će ga prvo smanjiti. Veći problem je što ju posjeduje Vektor, ali Gru uskoro primjećuje Vektorovu slabu točku, ljubav za kolačiće koje prodaju tri curice iz sirotišta. Gru ih usvaja s ciljem iskorištavanja za vlastite potrebe, ali polako dolazi do emotivne povezanosti i novih problema za Grua.


Iznenađujuće, pred nama je dobar animirani film. Bez obzira na mane, predvidljivosti u priči i tipične scenarističke trikove, 'Kako je Gru ukrao mjesec' uspijeva zabaviti publiku u skoro svakoj sceni. Mogli bismo reći da je film zapravo staromodni kratki zabavni dječji crtić (misleći na recimo 'Looney Tunes') stavljen u filmsko trajanje i modernu tehniku. Upravo zato funkcionira jer koristi najvažniju formulu klasičnih starijih animiranih serija, a to su dobri likovi. Od Grua do negativca Vektora, svi odišu specifičnim šarmom i jednostavnošću, ali nisu plošni (unutar svijeta dječjeg filma) i brzo prirastaju srcu gledatelja. Uspoređujući ga s konkurencijom, dječja publika možda će upravo u filmu 'Kako je Gru ukrao mjesec' naći najviše zabave. Pozitivno odjekuje i vizualna raskošnost, općenito dizajn likova i svijeta, efikasna režija i konstantna vesela i pozitivna atmosfera, a treba naglasiti i da je hrvatska sinkronizacija dobro odrađena.

Zaključno, 'Kako je Gru ukrao mjesec' ne pokušava biti više od onoga što jest - jako zabavan, simpatičan i smiješan kompjuterski animirani film u kojem će mlađi uzrasti posebno uživati, a stariji će bez sumnje podijeliti to iskustvo bez kolutanja očiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!