MICHAEL JACKSON 'MICHAEL'

Sjajan album bio bi veliki Jacksonov povratak da je živ

michael

michael

Izvor: Promo fotografije / Autor: sony.com

Ako je za života bio zlatni rudnik, nakon smrti je Michael Jackson postao rudnik dijamanata, jer ovoliko koliko danas 'zarađuje', nije još od ranih 90-ih. 'Michael' je prvo od najavljenih deset posthumnih izdanja 'kralja popa'

U prvih 12 mjeseci nakon iznenadne smrti 25. lipnja prošle godine, Michael Jackson je prodao 35 milijuna albuma, od toga osam samo u Americi. To je nagnalo njegovu diskografsku kuću Sony, s kojom je radio još od 70-ih, da poduzme sve kako bi se ta suradnja nastavila. Stoga je Sony sa Michaelovim nasljednicima potpisao novi ugovor koji produljuje korištenje back kataloga, beskonačno prepakiravanje i kompiliranje istoga, zatim razne 'merchandise' varijante i, možda i najvažnije, pravo da svijetu prezentira neobjavljene Michaelove snimke, kojih, kako se trenutačno, čini ima dosta. Ta je 'čast' Sony navodno koštala suludih 250 milijuna dolara, što, ako je istina, predstavlja 'najdeblji' diskografski ugovor u povijesti. I da stvar bude uzbudljivija, sve to u doba ljute recesije, diskografske industrije na koljenima (prodaja albuma pala je preko 50 posto u posljednjem desetljeću), i šećer na kraju – za izvođača kojeg više nema među živima.

To, dakle, može samo Michael Jackson, ali treba spomenuti još jednu nezgodnu činjenicu njegove ostavštine – naime, novac od ovog ugovora, koji ne uključuje autorska prava (koja bi mogla donijeti još barem polovicu tog iznosa u sljedećih par godina), nasljednicima će biti dovoljan da pokriju tek dio duga što im ga je Michael ostavio. No pustimo lovu, kakva je 'nova' Michaelova mjuza?

Treba odmah reći, iznad svih očekivanja – ovakav album bi značio veliki Jacksonov povratak i da je živ, a pogotovo sada kad mu je, posthumno, brend narastao do neba. No ima i tu neke logike – naime, Michael nije izdao novi album još tamo od 2001. ('Invincible'), a zna se da je svako malo nešto raduckao, a kako je bio ljuti perfekcionist, u posljednjih osam godina života objavio je tek nekoliko pjesama rasutih po kompilacijama i reizdanjima. Sasvim je sigurno da bi ove pjesme, da je poživio, još dugo tavorile po studijima i dobivale tko zna koju producentsku 'ruku', no 'Michael', ovakav kakav jest, sasvim je dostojan svog imena.

Uvodna stvar, himnični najavni singl 'Hold My Hand' jedna je od triju stvari na albumu (od 10) koja nije Michaelovo autorsko djelo; napisao ju je senegalsko-američki reper Akon, kojem će i samom nakon ovoga, nesumnjivo skočiti dionice. No već sljedeća, 'Hollywood Tonight' tipični je vintage Jacko, sva prepuna onog njegovog divnog dahtanja i stepeničastog dum-dum ritma sa zalupljenim vratima i puknutim staklom koje nismo čuli još tamo od ranih 90-ih, ali koji vas izaziva da se oduprete brzom sobnom moonwalku kad je prvi put čujete. Onda ide neizbježna ljiga balada 'Keep Your Head Up', u prepoznatljivom 'You Are Not Alone' stilu. Opet tipični Michael i samim time beskrajno simpa, pogotovo nakon aktualnih polemika o autentičnosti materijala, odnosno njegova stvarnog sudjelovanja u njemu.

Do kraja albuma kao na pokretnoj traci izmjenjuju se brze i lagane stvari, gostuju još i 50 Cent i Lenny Kravitz, nema ni jednog promašaja, i na prvu loptu, čini se da je prvi Jacksonov posthumni album nešto bolji od njegovog posljednjeg za života. A taj nesretni 'Invincible' sa svojih je 13 milijuna prodanih primjeraka smatran flopom. Kriteriji koji vrijede za Michaela Jacksona, definitivno ne vrijede za ostale smrtnike, i tu ni smrt ništa ne može promijeniti.

OCJENA: 8,5/10

Izdavač: EPIC/SONY/MENART

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi