KONTROVERZA NA ZAGREBDOXU

Sirova nafta i bankari na Autoputu bratstva i jedinstva

11.02.2010 u 15:16

Bionic
Reading

U programima Stanje stvari i Kontroverzni dox, gledatelji šestog ZagrebDoxa moći će pogledati dokumentarce koji ruše društvene norme

Šesti ZagrebDox održat će se od 28. veljače do 7. ožujka u Movieplexu centru Kaptol. U osam festivalskih dana bit će prikazano oko 150 dokumentaraca.

Osim već poznatih službenih programa Glazbeni globus, Happy dox i Kontroverzni dox, ovo festivalsko izdanje uključuje i Stanje stvari – novi program koji kroz dokumentirane priče koje problematiziraju neuobičajene društvene teme nudi nesvakidašnji pogled na trenutačno stanje svijeta u kojem živimo.

'Slučaj Coca-Cola'

U niski vrlo zanimljivih filmova izdvojili bismo najnoviji, višestruko nagrađivani film redatelja Joea Berlingera Sirova nafta' koji prati zloglasni slučaj 'amazonskog Černobila', 13-godišnju bitku između lokalnih zajednica gotovo uništenih bušenjem nafte i Chevrona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Na programu će se također naći kanadski dokumentarac Slučaj Coca-Cola u kojemu njemački redatelji German Gutiérrez i Carmen Garcia optužuju spomenuti imperij za ubojstvo sindikalnih vođa koji su nastojali poboljšati radne uvjete u Kolumbiji, Gvatemali i Turskoj.

Gradski dečko – život investicijskog bankara Gerainta Andersona njemački je film Stephana Lambyja, nominiran za EMMY, o bankaru koji je probio kod šutnje u svijetu financija te svoja bankarska iskustva iz londonskog Cityja, najvećeg poslovnog središta na svijetu, podijelio u filmu.

Kontroverzni dox već nekoliko godina zaredom stavlja fokus na društvene probleme i situacije koje u javnosti izazivaju dosta polemike: to su redom filmovi koji propituju društvene devijacije ili jednostavno ukazuju na pojave koje uglavnom nisu u skladu s društvenim normama.

'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest'

Dva filma iz tog programa upravo će na ZagrebDoxu doživjeti svjetske premijere. Film Bastardi utopije, u američko-hrvatskoj produkciji, prate terenski rad antropologa Maplea Rozse sa zagrebačkim pankerima-anarhistima, koji pripadaju Crnom bloku, frakciji anarhističke zajednice odgovorne za najagresivnije epizode antiglobalizacijskih prosvjeda.

Srpski dokumentarac Željka Mitrovića 'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest' prikazuje priču o putovanju  nekad poznatim Autoputom bratstva i jedinstva - od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije.

Gotovo 20 godina nakon raspada Jugoslavije, dva književnika, Hrvat i Srbin, Miljenko Jergović i Marko Vidojković, putuju Yugom - simbolom zajedničke prošlosti - od jednog do drugog kraja ceste tražeći svoju zajedničku prošlost, pitajući se kamo ih vodi sadašnjost, pritom se dobro zabavljajući.