5 DO 12

Saša Lošić na novom albumu Dubioza kolektiva

19.03.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon izuzetnog uspjeha diljem regije s albumom 'Firma Ilegal', Dubioza kolektiv najavio je ovih dana novi, četvrti studijski album '5 do 12' na kojem, osim frontmena Plavog orkestra Saše Lošića Loše, gostuje i makedonska grupa Superhiks

‘Ovo je još jedno kratko i jasno djelo s devet pjesama koje udaraju direktno u glavu. Korumpirani vlastodršci koji se brinu samo za svoje vlastite interese, birokracija, recesija, razorni nacionalizam i stanovništvo na rubu siromaštva (...) inspirirali su bend da napravi još jedan manifest otpora takvoj situaciji’, stoji u službenom priopćenju povodom najave novog albumu čiji izlazak je najavljen za 12. svibnja. No, sukladno njihovom stavu prema društvu, svoj su novi album odlučili pokloniti svim svojim obožavateljima, pa će se već 12. travnja album ‘5 do 12’ naći na njihovim službenim web stranicama na raspolaganju za besplatni download. Razlika između online i fizičkog izdanja je u tome što će CD sadržavati puno dodatnog materijala, o čemu će naknadno obavijestiti svoju publiku.

Prvi singl za pjesmu ‘Vidi, vidi, vidi’ u kojoj gostuje Saša Lošić - Loša, a koji najavljuje novi album Dubioza kolektiva već se pojavila na YouTubeu, a uskoro kreće i u pohode na radio postaje širom regije. Istovremeno sa pripremama za izlazak novog albuma, Dubioza kolektiv kreće na europsku turneju, te ih možete doživjeti u slijedećim državama tijekom ožujka:

18.3.2010. - Inkonst, Malmö, Švedska
19.3.2010. - Musikens Hus, Göteborg, Švedska

20.3.2010. - Gamla, Oslo, Norveška

23.3.2010. - Alterna, Brno, Češka
24.3.2010. - Akropolis, Praha, Češka
25.3.2010. - Speakers, Delft, Nizozemska
26.3.2010. -Hall of Fame, Tilburg, Nizozemska
27.3.2010. - XINIX Poppodium, Nieuwendijk, Nizozemska


Dubioza kolektiv iza sebe ima tri studijska albuma – 'Dubioza kolektiv' (2004.) i EP izdanje 'Open Wide' na kojemu gostuje Benjamin Zephaniah, čuveni dub umjetnik iz Velike Britanije i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental. Drugi studijski album 'Dubnamite' izašao je 2006. godine, a na njemu su gostovali grupa Defence iz Tuzle (BiH) i francuski umjetnik Niköll dok su na trećem studijskom albumu 'Firmma ilegal' zapjevali na materinjem jeziku i u kratkom roku osvojili regionalnu scenu.

'Firma ilegal' kroz sve pjesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i zemljama u okruženju, dok se sampleovi BH političara, koji se provlače između pjesama na albumu, mogu vrlo lako zamijeniti izjavama njihovih kolega iz regije, bez da se promijeni smisao poruka. Na tom studijskom albumu kao gosti su sudjelovali reper Frenkie i Srđan Yevđević Yevđa iz grupe Kultur Shock.