JUDITA FRANKOVIĆ

'Sad nisam partnerica Čavajdi, ali nisam ljubomorna!'

07.08.2015 u 08:12

Bionic
Reading

U iščekivanju premijere 'Dubrovačke trilogije' Ive Vojnovića u režiji Staše Zurovca popričali smo s glumicom Juditom Franković koja u tom kazališnom komadu igra čak tri ključne uloge

Jedna od najangažiranijih hrvatskih glumica Judita Franković ovoga se ljeta suočila s posebno zahtjevnim glumačkim poslom, ali to je bio pozitivan izazov i rad koji ju je, kaže, oplemenio i kao osobu i kao glumicu. Riječ je, naravno, o predstavi 'Dubrovačka trilogija' Ive Vojnovića u režiji Staše Zurovca čija će se premijera dogoditi u nedjelju 9. kolovoza na Dubrovačkim ljetnim igrama. Vremena je ostalo još malo, a uzbuđenja je sve više, priznaje:

'Postoji određena trema i uzbuđenje, ipak je to djelo koje Dubrovčanima jako puno znači, a oni će itekako dati do znanja u subotu sviđa im li se to što smo napravili ili ne. Vojnović je pisac koji piše o ljudima i njihovim emocijama i zbog toga su mi uloge tri posve različite žene u Trilogiji bile jedan sasvim drugačiji glumački zadatak i jedan moj korak naprijed u ovom poslu kojim se bavim. Posebno me inspirirao lik Ide, žene koja shvaća da titule ništa ne znače bez rada.

Volim raditi, rad me oplemenjuje. Takvi su bili i ovi dani u Dubrovniku. Unatoč neizdrživoj vrućini, proživjeli smo nešto lijepo, dobila sam priliku glumiti s najvećim imenima hrvatskog glumišta, Milkom Podrug Kokotović, Helenom Buljan, Dubravkom Miletić i Doris Šarić Kukuljicom', kaže Judita dodavši kako je za njezino sudjelovanje na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama najviše 'kriva' Mani Gotovac.


Glumačka postava 'Dubrovačke trilogije' koju režira Staša Zurovac

'Mani i ja smo se energetski složile još pri provom susretu. Ona je to osjetila i to je možda bio razlog zašto me uvrštava u svoje projekte. Oduševila me njezina predstava 'Pričaj mi o Gorkom', pročitala sam sve knjige koje je napisala i nakon toga žarko sam je željela upoznati. Kad se to dogodilo, osjetila je moj entuzijazam i zato sam počašćena što me jedna umjetnički vrlo obrazovana osoba s mnogo iskustva pozvala u Dubrovnik', kaže Judita dodavši da je posebno veseli to što već treći put u godinu dana ima priliku raditi s glumcem Mislavom Čavajdom. Nedavno su završili snimanje filma 'Jutro će promijeniti sve' Darija Plejića.

'U Trilogiji mu nisam partnerica, to je ovaj put Jadranka Đokić, ali nisam nimalo ljubomorna', našalila se Judita koja je zbog filmske uloge kosu morala obojiti u plavo.

'Vratit ću se u svoju prirodnu boju najesen sigurno, no zasad mi odgovara da sam plavuša. Novi imidž otvara neke nove prilike, tako da mi je zanimljivo zasad biti u toj novoj ulozi. Dečko nije imao ništa protiv, u biti Marko je već navikao na to. Boja kose posve mu je nevažna stvar', kaže glumica koju na jesen očekuje premijera slovenskog filma 'Utrip Ljubezni' Borisa Petkovića u kojem glumi studenticu violine. I neka privatna putovanja za dušu koja su najljepši mogući bijeg od svakodnevice.