U KINIMA: 'DOZVOLA ZA MALE FOCKERE'

Šablonizirana međuigra Bena Stillera i Roberta De Nira

24.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Treći nastavak popularnog serijala rijetko donosi očekivanu komediju

Trilogija 'Dozvola za brak' zanimljiv je primjer rasta produkcijskog budžeta svakim nastavkom. Taj trend rasta potrošnje ujedno je povezan s isto tako drastičnim padom kvalitete. Skočivši na čak približno 120 milijuna dolara, posljednji nastavak 'Dozvola za male Fockere' ima mnogo za opravdati, ali teško je očekivati neki pomak u odnosu na već slabi prijašnji. Radnja nas vraća u vječni sukob Jacka Byrnesa i Grega Fockera koja se ovoga puta koncentrira na Jackove sumnje da Greg ima aferu. Može li Greg napokon dokazati Jacku da je dostojan biti glava obitelji?

Možda očekivano, 'Dozvola za male Fockere' posve je zanemariv i nepotreban uradak. Dok je prijašnji nastavak donekle (zapravo veoma rijetko) sadržavao lukave dosjetke, ovdje se one gotovo u potpunosti odbacuju u korist vulgarnih i predvidljivih. Očiti nedostatak scenarističkih ideja donosi nam šale s erekcijama, povraćanjem, tipičnim seksualnim aluzijama i tako unedogled. Problem je što su te iste povezane s poprilično lošim dijalozima i što, naravno, ne vode prema nekoj većoj ideji. Gotovo svaki gledatelj mogao bi predvidjeti velik postotak ovoga filma, što i ne bi bila mana da se pritom barem smije, a ne živcira. 'Dozvola za male Fockere' mnogo puta testira strpljenje publike, da za uložen trud na kraju ne bi ništa vratio. Posve je i uvredljivo da se karakterne promjene likova usađene na kraju drugoga uopće ne odrazuju na treći film, što dodatno olakšava posao scenaristima, omogućujući ponavljanje svega već viđenog u prijašnjim nastavcima, a da ne govorimo i u drugim filmskim serijalima. Ponekad se i zaleti dobra fora, ali ukupni dojam je zijevanje. Jedino što zapravo izvlači film od potpune propasti je standardno dobra glumačka postava, De Niro svakako zna profesionalno odraditi glumački zadatak bez obzira na katastrofalni dijalog. Promjena redatelja ne donosi neke novine, sve je standardno i dobro (iako generički) odrađeno i tako je najveća zamjerka scenarij.

'Dozvola za male Fockere' može se zaobići bez ikakve grižnje savjesti. Ostavljeni dojam je prožvakani scenarij na temelju prijašnjih uradaka, što čini ovaj film često napornim iskustvom s tek nekoliko dobrih trenutaka, a dobra glumačka postava samo korektno odrađuje svoj posao i ne može ga spasiti. Ukoliko očekujete pametnu komediju ili barem posve uvrnutu, ovdje je nećete pronaći, već samo ponavljanje već isprobanih ustajalih metoda bezidejnog humora.