PRILIKA ZA FANOVE

Rijetka ploča slavnog benda opet na aukciji

26.05.2014 u 18:10

Bionic
Reading

Rijetka ploča rock sastava Velvet Underground snimljena 1966. i prodana na aukciji 2006. za 25.000 dolara opet ide na aukciju u srpnju, piše časopis Uncut

Tzv. acetat disk (vrsta gramofonske ploče koja se odmah nakon snimanja mogla reproducirati), snimljen 1966. u studiju Scepter Studios, sadrži pjesme koje su se kasnije našle na bendovom albumu 'The Velvet Underground & Nico', uključujući alternativne verzije i mikseve pjesama 'I’m Waiting for the Man', 'Venus in Furs' i 'Heroin'. Radi se o jednom od dva postojeća primjerka, a jedan od tih primjeraka posjeduje bubnjarica Maureen Tucker.

Prodavač ploče, Njujorčanin koji želi ostati anoniman, rekao je za časopis Rolling Stone da je prvotno kupio ploču zato što ju je vidio kao dio glazbene povijesti i financijske investicije.

'Isprva sam pratio aukciju zato što se radilo o rijetkom primjerku, bio sam znatiželjan i htio sam vidjeti koliko će cijena visoko otići. Kupio sam je za 25.200 dolara, što je po mom mišljenju podcijenjeno s obzirom na to što ta ploča predstavlja. Veliki sam fan Velvet Undergrounda, no da budem iskren, nikada nisam bio fan tog albuma. No značenje ploče za svijet glazbe je neupitno. To je očito dio glazbene povijesti, no ne bih je tada kupio da nisam vidio njezin potencijal kao financijsku investiciju', rekao je.

Acetat je snimljen u tajnosti, u travnju 1966. snimio ga je Norman Dolph koji je plaćen za svoj rad slikama tadašnjeg menadžera Velveta Andyja Warhola.

Kolekcionar ploča Warren Hill vidio je acetat disk 2002. na uličnoj rasprodaji u New Yorku te ga kupio za 75 centi, nakon čega je ploču stavio na aukciju na eBayu 2006.
Iako je ploča inicijalno prodana za 155.401 dolar, kasnije je utvrđeno da je taj kupac prevarant. Hill ju je opet stavio na aukciju, no s mnogo strožim uvjetima za kupovinu, nakon čega ju je prodao sadašnjem anonimnom vlasniku.

Njujorški prodavač kazao je za Rolling Stone da je ploču, nakon što ju je kupio, odmah smjestio u sef i odlučio da neće slušati.

Prodavatelj ploče nije otkrio koliko očekuje da će dobiti za nju, no najavio je da će deset posto od prodaje ići u dobrotvorne svrhe za prava životinja.