9. FIABESQUE U ITALIJI

Redateljica Helena Bulaja gostovala na festivalu bajki

11.01.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Prošli vikend u toskanskom gradiću Peccioli, pored Firence, u sklopu 9. Festivala bajki - Fiabesque, u dijelu festivalskog programa 'Cartoons Night', održanom 5. siječnja, Helena Bulaja kao poseban gost predstavila je svoj najnoviji autorski rad

Krosmedijski projekt 'Zgodice o Micama' ujedno je prvi hrvatski animirani projekt koji je u razvojnoj fazi uz HAVC podržala i MEDIA, a koji je nastao prema zbirci kratkih priča hrvatske spisateljice Nade Horvat. Prilikom prezentacije umjetnički direktor i osnivač festivala Max Pinucci uručio je Heleni Bulaji posebno priznanje, 'Gente di Fiaba', za njen višegodišnji doprinos festivalu kroz promociju hrvatske pripovjedne baštine i filma.

U sklopu ovogodišnjeg programa Cartoons Night, uz nju, svoj rad predstavili su eminentni talijanski autori i škole, poput Marija Albertija, jednog od Marvelovih autora Spidermana i X- Mana, međunarodna škola za strip i animirani film iz Firence te BigRock - talijanska škola grafike i 3D animacije.

U nedjelju 6. siječnja na glavnom gradskom trgu pred nekoliko tisuća posjetitelja, kao jedna od glavnih produkcija festivala u suradnji s baletnom školom AXE BALLET iz Pistoie te organizacijom Animated Light Project, održana je premijerna izvedba baletne predstave prema animiranom filmu 'Neva' kanadskog redatelja Edgara Bealsa, nastalom 2002. u sklopu krosmedijskog međunarodnog nagrađivanog projekta 'Priče iz davnine' autorice Helene Bulaje, prema istoimenom djelu Ivane Brlić Mažuranić. Grupa od dvadesetak balerina pripremila je izvrsnu adaptaciju uklopljenu u već postojeću 'scenografiju' gradskog trga te obogaćenu projekcijama dijelova animiranog filma.