PRVI DAN NA ZAGREBDOXU

Razotkriveni Lastan i potrošena generacija

24.02.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Ponedjeljak je prvi službeni dan 10. ZagrebDoxa, a počinje projekcijama dvaju filmova koji su dio međunarodne konkurencije, i to u 12 sati u dvoranama 2 i 4

Nizozemsko-belgijski film 'Ne Me Quitte Pas' u režiji Nielsa van Koevordena i Sabine Lubbe Bakker tragikomična je oda neuspjehu, smještena u selo na rubu Belgije gdje Flamac Bob i Valonac Marcel dijele samoću, smisao za humor i želju za alkoholom. U središtu njemačkog dokumentarca 'Pjesma iz šume' (dvorana 4) autora Michaela Oberta je Amerikanac Louis Sarno koji je prije 25 godina, slijedeći zvukove pjesme koju je čuo na radiju, otišao u prašume središnje Afrike, do pigmejskog plemena Bayaka. Tamo je ostao do danas, kada se sprema pokazati svom sinu svijet iz kojeg je stigao. Na festivalu IDFA Obert je nagrađen u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Prvi je film iz regionalne konkurencije bugarsko-belgijski film 'Gotovo divan život' koji će biti prikazan u 13 sati u dvorani 3. Priču o četvorici potpuno različite braće, koju spaja samo isto prezime i nada kako je život uvijek lijep donosi nam Svetoslav Draganovbugarski autor dokumentarnih filmova s više od deset godina iskustva.

Novi program ZagrebDoxa koji će zasigurno zaintrigirati publiku je Dokufikcija, a uključuje filmove koji brišu granice između dokumentarnog i igranog filma. Riječ je o retrospektivi filmova u izboru Gerwina Tamsme s Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Prvi je na redu 'Pjevačica karaoka', snoviti prikaz tajlandske seksualne radnice koji koristi i dokumentarne i igrane elemente, doista se doima kao zajednički rad autorice i subjekta; na rasporedu je u dvorani 3 u 17 sati

Prvi Teen dox film na festivalskom repertoaru je 'Zaustavi otkucaje srca' u 16 sati u dvorani 5, u kojem mlada Sara propituje pubertet, obitelj i društvene vrijednosti, rodne uloge i religiju na ruralnom američkom jugu.

Biografski dox u 18 sati u dvorani 4 otvara švicarski film 'Karma Shadub' – riječ je o prikazu odnosa oca i sina, koji je 2013. osvojio Grand prix na festivalu Visions du Réel, a ZagrebDox će ugostiti jednog od dvojice redatelja, Jana Gassmana s kojim će se održati razgovor nakon projekcije.

O stanju stvari, točnije o osjetljivom ekosustavu Zemlje govori nagrađivani kanadski film 'Revolucija', u kojem se autor Rob Stewart otisnuo u pogibeljnu avanturu – od koraljnih grebena Papue Nove Gvineje i krčenja šuma na Madagaskaru do najvećeg i najrazornijeg ekološkog projekta u kanadskoj Alberti. 'Revolucija' će biti prikazana 19 sati u dvorani 3.

Majstor doxa britanski redatelj Nick Broomfield u zadnjem filmu 'Moj britanski posao – seks' u pravoj špijunskoj maniri razotkriva stravičnu stvarnost britanske trgovine seksom uz pomoć reporterke Hsiao-Hung Pai. Pomoću njenog izmišljenog identiteta kao čistačice ući ćemo iza zidova londonskih bordela, u svijet ilegalne prostitucije i trgovanja ljudima. Film je na programu u 18 sati u dvorani 5.


Dox događanja i ove godine nam donose premijere iz Hrvatske i regije te priliku da se autori sami predstave publici, ali i razgovaraju s njima o svojim filmovima. Prvi dan festivala ujedno je i dan u znaku Dox događanja s obzirom na to da ih je na rasporedu čak četiri. U 17 sati u dvorani 1 na rasporedu je projekcija filma 'Ovrha' i razgovor s autorom Nevenom Hitrecom. Ovrha se bavi vrućom domaćom temom, obitelji 'zarobljenoj' u začaranom krugu dugova i kredita. U 18 sati dvorani 2Damir Čučić, član međunarodnog žirija i autor filma 'Mitch, dnevnik jednog šizofreničara', predstavit će retrospektivu svojih filmova u koja uključuje njegove ranije radove 'Bića sa slika', 'Zaboravljeni', 'La Strada' i 'Grad na nišanu'. U 20 sati u dvorani 4 publika će premijerno moći pogledati filmski prvijenac inače kazališnog redatelja Boruta Šeparovića koji prvi put u medij filma 'postavlja' projekt svoje skupine Montažstroj. 'Potrošeni' su priča o jednoj od najosjetljivijih i socijalno najizopćenijih skupina u modernom društvu – generaciji 55+; spomenuti film uvršten je u program Kontroverzni dox. Zadnje Dox događanje prvog dana festivala je iščekivana premijera novog filma Irene Škorić Dragi Lastane!', a koji će nam nakon 40 godina misterije otkriti najčuvaniju tajnu hrvatskog novinarstva - tko je bio Lastan? Pravi Lastanov identitet zna samo redakcija Modre laste, no uskoro će (gotovo) svi identiteti biti razotkriveni.

Brat po krvi' u posljednjih je nekoliko mjeseci osvojio impozantni niz priznanja na festivalima diljem svijeta – među ostalim nagradu žirija i nagradu publike na festivalu u Sundanceu, nagrade publike na Hot Docsu i festivalima u Atlanti i Solunu. Ovu potresnu priču koja donosi portret mladog Amerikanca Rockyja koji je donio radikalnu odluku: napustio je svoju obitelj, prijatelje i dotadašnji život i preselio se u Indiju, u ustanovu za djecu oboljelu od AIDS-a. Spomenuti film bit će prikazan u 21 sat u dvorani 3

Odmah potom u istoj dvorani 3 u 23 sata na rasporedu je film u regionalnoj konkurenciji 'Baršunasti teroristi' koji je nedavno osvojio nagradu nezavisnog žirija publike, Tagesspiegel Readers' Prize, za najbolji film u međunarodnom programu Forum na 64. Berlinaleu.