STRUČNO FILMSKO USAVRŠAVANJE

Prvi Anidox Adriatic u Puli

24.06.2014 u 16:56

Bionic
Reading

Od 17. do 20. srpnja, stvaratelji animiranih i dokumentarnih filmova imat će prilike u Puli prisustvovati stručnom usavršavanju za izradu animiranih i dokumentarnih filmova pod nazivom Anidox Adriatic

Tijekom 61. Pule, prvi će se put u Puli održati stručno usavršavanje za profesionalne audiovizualne stvaraoce u izradi animiranih i dokumentarnih filmova Anidox Adriatic. Program je financijski podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra i Saveza udruga Rojc koji filmašima ustupa svoj prostor za održavanje radionica, a prijaviti se mogu svi koji su imali bilo kakvog profesionalnog iskustva s dokumentarnim ili animiranim filmom i imaju ideju da bi takav projekt u budućnosti razvijali.

Naime, Anidox Adriatic modul je međunarodne radionice Anidox koja se održava u Puli od 17. do 20. srpnja i predstavlja jedinstvenu priliku za domaće filmaše da se bez posebnog troška školarine uvjere u kvalitetu ovog pristupa filmskom stvaralaštvu. Program će se odvijati u takozvanom Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli, a prijave se zaprimaju na mail anidox@adriaticanimation.hr do 4. srpnja.


'Ova hibridna forma već više desetljeća budi veliki interes filmskih studija diljem Europe i svijeta, a kao kruna tog interesa je međunarodni stručni program Anidox pod pokroviteljstvom Kreativne Europe MEDIA u Danskoj, pod vodstvom nagrađivanih autora i najsnažnije institucije za animirani film u Skandinaviji, The Animation Workshop iz Danske. Taj program se već drugu godinu događa u partnerstvu s Danskim filmskim institutom, festivalima CPH Dox i i DOX Leipzig te mnogim producentima, studijima i televizijskim prikazivačima koji podržavaju program.

Od ove godine nudimo dio programa i u Puli zahvaljujući Ustanovi Zagreb film i financijskoj pomoći Hrvatskog audiovizualnog centra', kaže producent Adriatic Animation Draško Ivezić.

Ističe da Anidox Adriatic u Pulu tako dovodi vodeći kadar Anidoxa iz Danske, direktora institucije Mortena Thorninga (DK), koordinatora Tima Leborgnea (DK) i nagrađivanog redatelja Denisa Chapona (FR). Program također ugošćuje hrvatsko švicarsku koprodukciju, animirani dokumentarac 'Chris the Swiss' u nastajanju o kojoj će govoriti Siniša Juričić, nagrađivani producent iz Nucleus filma iz Zagreba, te autorica filma Anja Kofmel iz Švicarske. 'Chris the Swiss' je inače pobjednik Animafestova Pitching foruma iz 2013. godine.