IGRANI FILM NA ZFF-U

Provjerite glavne konkurente za Zlatna kolica

13.10.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Jubilarni deseti Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. listopada na više gradskih lokacija, a mi vam predstavljamo filmove koji će se natjecati za Zlatna kolica u konkurenciji dugometražnog igranog filma

Iako živi u konzervativnom svijetu, Vadžda voli zabavu, poduzetna je i uvijek pomiče granice onog što se smije. Film je djelo prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji koja se već istakla svojim beskompromisnim kratkometražnim uracima.

Klip

Maja Miloš napravila je surovo iskren i neosuđujući portret mladosti potrošene na potragu za identitetom. Klip nije još jedna pitka drama o životu tinejdžera, nego brutalna i beskompromisna priča o sazrijevanju duboko uronjena u kontekst patrijarhalne srpske provincije…

Svi u našoj obitelji

Svi u našoj obitelji rumunjskog autora Radua Judea već je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji film. Ova obiteljska drama govori o razvodu, frustracijama, humoru, nasilju, dječjim pjesmicama, policijskim intervencijama i ljubavnim izjavama.

Djeca

Potresna poslijeratna priča o bratu i sestri, sarajevskoj ratnoj siročadi, i njihovom životu svedenom na preživljavanje, u društvu koje boluje od tranzicijskih problema. Film Djeca imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Cannesu, a autorica se istaknula i svojim ranijim uratkom 'Snijeg' – prikazanim na Zagreb Film Festivalu.

Deset sati do raja

Deset sati do raja priča je o 38-godišnjem velikom, ali nježnom Dennisu koji nakon usamljenog života u Danskoj s opsjednutom majkom, ljubav svog života odluči pronaći u Tajlandu. Realistična atmosfera koja prati ovu iznimnu priču jak je adut filma. Premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu odmah je i osvojio nagradu za najbolju režiju u kategoriji drame.

Ruby Sparks

Autorski dvojac Jonathan Dayton i Valerie Faris poznati su po sjajnoj komediji 'Mala Miss Amerike'. Ovaj put stiže nam njihov drugi film 'Ruby Sparks' koji govori o Calvinu Weir-Fieldsu, nekadašnjem književnom vunderkindu s uspješnim prvim romanom, kojeg otada muči problem nedostatka inspiracije, pojačan lošim ljubavnim životom.


Vulkan

'Vulkan' je drama koja se bavi posljednjim poglavljem ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu islandskog glavnog grada Reykjavika. Atmosferom i slojevitom karakterizacijom likova ovaj upečatljivi uradak podsjeća na filmove Mikea Leigha i Kena Loacha, a dosad je osvojio 14 nagrada na festivalima diljem svijeta, uključujući one u Chicagu, Denveru, Montrealu i Reykjaviku.

Posljednji Elvis

'Posljednji Elvis' priča je o neobičnom argentinskom imitatoru Elvisa Presleyja koji na putu glazbe i ludila, mora birati između sna da bude Elvis i svoje obitelji. Film je debitantski rad Armanda Boa, autora koji supotpisuje scenarij za Biutiful Gonzáleza Iñárritua.

Opaki kvart
Opaki kvart

'Opaki kvart' je sumorna, ultrarealistična slika svijeta koji se nalazi na rubu samouništenja. Film se odvija u londonskom Forrest Gateu i vrti se oko osam likova koji nastoje preživjeti na ulici. Pjesme repera Plan B funkcioniraju kao naracija filma.

Djeca Kinshase

''Djeca čarobnjaci' korijen su svih problema u Kinshasi', viče jedna žena dok istrčava iz svoje kuće i juri za djetetom. U ovom brzorastućem glavnom gradu Konga živi 30.000 djece optužene za čarobnjaštvo i izbačene iz svojih kuća. Da bi ubili vrijeme koje provode na najopasnijim ulicama svijeta, formiraju glazbeni sastav i zajedno, na instrumentima kojih se mogu domoći ili na raznim pokvarenim elektroničkim igračkama, maksimalno iskorištavaju okolnosti u kojima žive.

Lore

Film 'Lore' redateljice Cate Shortland adaptacija je romana 'The Dark Room' spisateljice Rachel Seiffert. Ova senzualna složena priča istražuje patnje mladih ljudi nakon Drugog svjetskog rata. Nakon što su njihovi roditelji kao članovi SS-a završili u savezničkom zatvoru, petero braće i sestara bilo je prepušteno samo sebi.

Zagrebačke priče vol. 2

Nakon omnibusa 'Zagrebačke priče', Propeler Film na donosi novi omnibus šest novih zanimljivih priča o ljubavi i obitelji u današnjem Zagrebu - 'Zagrebačke priče vol. 2'.

'Lore'