U KINU TUŠKANAC

Promocija 'Filmskih velikana' Nenada Pate

21.11.2012 u 15:45

Bionic
Reading

U četvrtak 22. studenog točno u podne u velikoj dvorani kina Tuškanac bit će promovirana nova knjiga dugogodišnjeg urednika filmskoga programa TV-a Zagreb, Nenada Pate

O knjizi 'Filmski velikani' u Zagrebu govorit će filmski kritičari Petar Krelja i Nenad Polimac, urednik Ivica Njerš i autor Nenad Pata. Poslije razgovora na velikom će platnu biti prikazan kolaž iz emisije '3, 2, 1...kreni!'.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća redakcija filmskoga programa TV-a Zagreb pokrenula je možda jednu od najkvalitetnijih serija emisija u povijesti te kuće, zapamćenoj pod naslovom '3, 2, 1...kreni!', a koja je sustavno prezentirala velika imena svjetskog filma. Nenad Pata, idejni začetnik i urednik filmskoga programa u to vrijeme, s najbližim suradnicima Nenadom Polimcem, Vladimirom Tomićem Jožicom Štajnerom Antom Peterlićem, Petrom Kreljom, Rankom Munitićem te voditeljem emisija Ivanom Hetrichom i realizatorom Zoranom Zlatarom, uspio je u Zagreb dovesti i filmske veličine kao što su Orson Welles, Claude Chabrol, Andrzej Wayda Werner Herzog, Catherine Deneuve, Francoise Truffaut, Grigorij Čuhraj, Jiří Menzel i mnoge druge.

Knjiga 'Filmski velikani' priča je o tom vremenu te o organizaciji dolazaka slavnih gostiju, a donosi i zapis razgovora s njima.

Posebno je poglavlje posvećeno snimanju filma 'Ritam zločina' Zorana Tadića. Taj film nastao je u gerilskim, doslovce underground uvjetima, a u sklopu rečene emisije. Najavljeno je bilo da će se snimiti u posebnoj emisiji da bi se prikazalo kako nastaje igrani film, a zapravo je samo tako i mogao nastati danas kultni Tadićev dugometražni prvijenac.