VELIKI GUBITAK

Preminuo glazbenik Vlada Divljan

11.03.2015 u 09:41

Bionic
Reading

U četvrtak ujutro u Beču nakon duge i teške bolesti preminuo je Vlada Divljan, jedna od najznačajnijih figura ex-jugoslavenske pop rock glazbe, poznat po radu u kultnom sastavu VIS Idoli, ali i dugoj i uspješnoj solo karijeri

Kao što je tportal već pisao, Vlada Divljan imao je nedavno zdravstvenih problema zbog kojih je završio na zaraznom odjelu bečke bolnice AKH. Divljan je tada tvrdio kako je izvan životne opasnosti te da je uspješno pobijedio bitku protiv raka slijepog crijeva.

Iako se činilo kako će biti dobro, frontmen beogradskih Idola i jedan od velikana jugoslavenske rock scene napustio nas je u 56. godini života.


Vlada Divljan rođen je 10. svibnja 1958. u Beogradu. Svoj prvi ozbiljni jazz-rock bend Merlin (ubrzo preimenovan u Zvuk ulice) osnovao je 1976., a tri godine kasnije osnovao je Dečake (koji će postati Idoli) s kojima je stvorio prepoznatljive hitove osamdesetih.

Prvi instrument koji je svirao bila je mala mandolina, jer je bio veliki ljubitelj Dubrovačkih trubadura. Za glazbu se zainteresirao već s deset godina, nakon koncerta Draga Diklića u Tučepima.

Zvuk ulice Vlada Divljan osnovao je sa Zdenkom Kolarom, Draganom Mitrićem, Kokanom Popovićem i Borom Atićem. Uglavnom su izvodili pjesme Beatlesa, Rolling Stonesa i Jimmyja Hendrixa, no svirali su i svoje pjesme.

Nakon odlaska Kokana Popovića, Zvuk ulice je nestao, ali su zato ubrzo nastali Dečaci koji će se kasnije preimenovati u Idole. Vlada Divljan u Idolima je surađivao sa Srđanom Šaperom i Nebojšom Krstićem

Vlada Divljan bio je autor i vodeći vokal većine pjesama Idola. Dok su se debi albumom 'VIS Idoli' na sceni kojom su tada dominirali novovalni punk sastavi nametnuli kao drugačiji, album po kojemu će Idoli ući u anale rock glazbe s ovih prostora jest 'Odbrana i poslednji dani' iz 1982., politički angažirani uradak inspiriran istoimenim romanom Borislava Pekića. Ovaj konceptualni art-rock album i danas zauzima vrhove svih relevantnih glazbenih ex-yu ljestvica, no prodan je u, za to vrijeme, poražavajućih 50 tisuća primjeraka. Na staze komercijalnog uspjeha vratit će se 1984. pop albumom 'Čokolada', koji će se ispostaviti kao labudova pjesma benda.

Nakon raspada Idola Divljan je započeo solo karijeru albumom 'Tajni život A. P. Šandorova' snimljenim u suradnji s Aleksandrom Šandorovim. Među pjesmama s tog albuma su 'Patuljci' i 'Više nisam tu'.

Divljan nikad nije prestao raditi glazbu za filmove ('Kako je propao rokenrol'), a čak je sudjelovao u kazališnoj predstavi 'Rokenrol za decu' sa Srđanom Gojkovićem Giletom iz benda Električni orgazam, njihovih beogradskih vršnjaka i parnjaka.


U kolovozu 1991., Vlada Divljan preselio se u Australiju te započeo suradnju s tamošnjim glazbenicima. Tijekom kratkog posjeta Srbiji između 1995. i 1996. osnovao je bend Old stars sa Šandorovim, Kolarom, Gojkovićem, Markom Milivojovićem i Borisem Bunjcem. Bend je održao dva koncerta na osnovi kojih je snimljen album 'Odbrana i zaštita'.

U Australiji je surađivao s poznatim klavijaturistom Kirilom Džajkovskim, svojedobno članom grupe Leb i sol, a nakon kratkog povratka u Beograd 1997. preselio se u Beč. 2006. osnovao je grupu Nevladina organizacija.

Sa zagrebačkim Ljetnim kino big bendom snimio je CD 'Četiri godišnja doba' te nastupao diljem regije, među ostalim i na zagrebačkom INmusicu prošle 2014. godine.