U KINU TUŠKANAC

Premijera filma inspirirana životom Toma Gotovca

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.01.2011 15:21
  • Objavljeno 17.01.2011 u 14:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U utorak, 18. siječnja, u 20 sati premijerno će se prikazati najnovije dokumentarno-eksperimentalno ostvarenje redatelja Ivana Faktora, film 'Le Samouraï'

Redatelj u dvadeset i dvije minute ovog jedinstvenog filmskog zapisa, snimljenog u svega četiri zida stana nedavno preminulog avangardističkog umjetnika Tomislava Gotovca, nastoji ne samo dokumentirati jedan rad koji je fascinantan te odati počast velikom umjetniku i prijatelju, već i stvoriti još jedan, no drukčiji, vrlo osoban film o umjetniku u vlastitoj intimi, o bivanju 'sa samim sobom', o trenucima u kojima se probija i osjeti sjeta, tuga i usamljenost, o osjećajima koji nikome nisu strani, a koje ovaj umjetnik, kao i sav svoj život, razotkriva i ugrađuje u vlastiti umjetnički rad.

Čim otvorim oči, vidim film', legendarna je Gotovčeva rečenica. Interijer njegovog stana u Krajiškoj 29 sniman je subjektivnom kamerom, prikazujući kako izgledaj taj život 'u njegovom filmu': kako je koncipiran i kako je organiziran autorov privatni prostor nakon dvadeset godina prikupljanja, gomilanja i prostornog povezivanja, asembliranja, postojećih osobnih stvari i najrazličitijih pronađenih i slučajno zatečenih predmeta iz svakodnevice. Svi predmeti koji se nalaze u stanu i koje je autor godinama donosio, izdvajajući ih iz njihova primarnog konteksta i unoseći ih u strukturu nove cjeline, dio su Gotovčeva totalnog sustava, koji se ovim filmom prvi put dokumentira. Toma se niti u jednom trenutku fizički ne vidi (izuzev ruke u jednom jedninom kadru filma), no njegova prisutnost se osjeti u svakom frameu.

Le Samouraï' sniman je 2008. godine. Direktor fotografije je prerano preminuli, Vedran Šamanović, dok montažu potpisuje Dubravka Turić. Producentica filma je Vera Robić Škarica. Redatelju, Ivanu Faktoru, ovo je sedma suradnja s Hrvatskim filmskim savezom. Njegov posljednji film 'Pustara', premijerno prikazan u studenom prošle godine, trenutačno obilazi međunarodne filmske festivale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!