AUDICIJA NA KAUČU

Preko kreveta do uspjeha u Hollywoodu

03.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Megan Fox, Gwyneth Paltrow i Charlize Theron u nedavnim su intervjuima ukazale na mračniju stranu Hollywooda: dobivanje uloga preko kreveta i seksualno iskorištavanje naivnih mladih glumica željnih slave još je uvijek praksa u holivudskoj tvornici snova

Megan Fox za britansko izdanje časopisa GQ izjavila je da je još uvijek boli srce zbog brojnih legendarnih holivudskih redatelja koji su je pokušali dovući u krevet. Gwyneth Paltrow otkrila je časopisu Elle da joj je na počeku karijere sugerirano kako bi bilo dobro da se poslovni sastanak završi u spavaćoj sobi, a ugovor potpiše u krevetu. Lisa Rinna tvrdi je da je propustila ulogu u poznatoj televizijskoj seriji jer je producentu odbila dati na brzaka.

U intervjuu za magazin People prije nekoliko godina Charlize Theron priznala je da ju je, dok je bila model, poznati redatelj pozvao na casting kod svoje kuće te da je dočekao miješajući koktel u pidžami.

'Svjestan sam da neki agenti i producenti iskorištavaju mlade i zelene talente navodeći ih da spavaju s moćnim ljudima', kaže Alec Shankman, bivši agent talenata iz Los Angelesa i osnivač online casting agencije GotCast.com.

'Mislim i nadam se da mnoge djevojke brzo postanu svjesne situacije u LA-u. No dok sam radio kao zastupnik u šou biznisu, razgovarao sam s djevojkama o određenim situacijama i određenim osobama koje je najbolje izbjegavati', rekao je Shankman za Fox News.


Neslavna proslava

Učiteljica glume, holivudska veteranka Mirren Lee kaže da je najčešći slučaj da naivne mlade glumice napadaju i iskorištavaju osobe koje se nisu etablirale u industriji.

'Casting na kauču je živ i zdrav. Još se uvijek čuje o castinzima koji su završili u krevetu, a najčešće su povezani s ljudima koji nisu visoko pozicionirani ili se profesionalno realizirali. Osobe koje očajnički žele slavu, obožavanje i novac prilično su lak plijen i njihova je lakovjernost ključ tog prljavog biznisa', rekla je. Prije tridesetak godina, kada je Mirren Lee glumila, audicije su se održavale na najčudnijim mjestima, jednom čak i u stanu, a sa 16 godina nije shvaćala da je lak plijen.

'Došla sam na jednu audiciju, a tip koji mi je otvorio vrata, odveo me u spavaću sobu i zahtijevao da napravim neke stvari za njega. Bila sam vrlo naivna i samo sam mu rekla da ja to nikako ne mogu učiniti', prisjeća se Lee. 'Kad sam ga zamolila da me pusti da odem, rekao mi je da pričekam jer je još jedna djevojka u dnevnom boravku s njegovim poslovnim partnerom.'

'Imao sam jednu klijenticu koju su vabile veće agencije, novi ju je agent pozvao vani da proslave ugovor. Kasnije sam saznao da nije bilo tako slavno', prepričava Shankman.

Jedna je glumica, koja je nedavno napustila industriju unatoč uspješnoj karijeri, otkrila novinarima FoxNewsa da neki predatori u filmskoj industriji jednostavno ne žele prihvatiti odbijanje. 'Agent jedne od pet najboljih agencija u Hollywoodu često me e-mailom molio da mu pošaljem obnažene fotografije sebe i svojih kolegica. Tražio je što droljastije – to bolje', prepričala je.

No u Hollywoodu nisu ugrožene samo žene: i mladi muškarci znaju biti žrtve seksualnih ucjena.

'Agent koji me angažirao govorio mi je da sam predivan i da sam na putu da postanem zvijezda. Sljedeće stvar koje se sjećam su njegove ruke kako mi masiraju leđa i njegov poziv da odem s njim u sobu', prepričao je 23-godišnji glumac. S obzirom na to da je odbio, nije dobio ulogu.

Korov i cvijeće

Ipak, Shankman uvjerava da među korovom ima još dosta cvijeća: predatora će vjerojatno uvijek biti, no najvažnije je educirati mlade talente i naučiti ih kako da se postave u takvim situacijama. 'Dokle god su dovoljno pametni da shvaćaju da se uspjeh ne postiže preko kreveta, problem neće eskalirati', rekao je. 'Postoje u Hollywoodu menadžeri koji talente žele njegovati, a ne iskoristiti.'

Charlize Theron osvojila je Oscara ulogom nimalo privlačne Aileen u filmu 'Monster'