NIKAD BOLJA GODINA

Pred nama je sjajna koncertna jesen

06.09.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Ove nam jeseni u goste dolaze: Sade, Britney Spears, Fleet Foxes, George Michael, In Flames, Lenny Kravitz, Pat Metheny Trio, Lamb, Tom Jones, The Melvins, Jean Michel Jarre, Hurts, Rammstein i mnogi drugi

Koncerata do kraja godine ima toliko da je teško odabrati, no pokušali smo izdvojiti najbolje, koje vam toplo preporučujemo.

Rujan


10. 9. Kawasaki 3p & Vibrator u rikverc (Tvornica kulture)
Početak koncertne sezone u novoobnovljenoj Tvornici uz nastup benda koji je prošle sezone svojim koncertom oduševio isti prostor. Za ovu su priliku u goste pozvali jedinstvenu žensku punk rock atrakciju Vibrator u rikverc iz Beograda.

20. 9. George Michael (Arena Zagreb) Svjetska pop zvijezda prvi put dolazi u Hrvatsku u sklopu turneje Symphonica: The Orchestral Tour, na kojoj u novim aranžmanima izvodi najveće hitove iz svoje 30-godišnje karijere.


26. 9. In Flames & Noctiferia (Boogaloo Club)
Slavni švedski melodic death metal bend koji se smatra i jednim od začetnika pravca. Iza sebe imaju devet studijskih albuma i sve brojnije obožavatelje širom svijeta. Valja pogledati i Noctiferiju – ekstremni metal bend iz Ljubljane koji je ostvario svjetski uspjeh.

26. 9. Tinariwen (Tvornica kulture) Tuarezi rokeri iz Sahare u još jednom pohodu na Zagreb povodom promocije najnovijeg albuma 'Tassili'. Ako ih do sada niste imali prilike gledati, obavezno se spremite doživjeti jedinstveni pustinjski blues rock bivših boraca za slobodu koji su oružje zamijenili gitarama.

30. 9. Handsome Furs (Tvornica kulture)
Kanadski rock duo iz Montreala sa svojom indie rock glazbom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osim toga, Kanada postaje sve zanimljivija na glazbenoj sceni, a i Handsome Furs su uzdanice etikete Sub Pop za koju su krajem lipnja ove godine objavili treći studijski album 'Sound Kapital'.

Listopad

1. 10. Britney Spears (Arena Zagreb) Princeza popa i jedna od najpopularnijih pop pjevačica današnjice dolazi u glavni grad Hrvatske u sklopu svjetske turneje Femme Fatale. S obzirom na to da iza sebe ima oko 70 milijuna prodanih albuma te da će zbog produkcijskih zahtjeva u prodaji biti svega 12.000 ulaznica, za očekivati je doista pravi koncertni spektakl.


5. 10. Parts & Labor (Tvornica kulture)
Američki eksperimentalni rock/noise bend iz New Yorka koji je svojevremeno pratio i TV on the Radio na njihovoj turneji. Imaju pet albuma od kojih je najnoviji 'Constant Future' objavljen za Jagjaguwar Records sredinom ove godine.

6. 10. – John Vanderslice (SC Tetatar &TD) John dolazi iz Floride i proslavio se kao singer songwriter nakon djelovanja u grupi Mk Ultra. Tijekom 11 godina objavio je čak 15 albuma.

7. 10. i 14. 10. Hladno pivo (Arena Zagreb & Spaladium Arena – Split)
Dugo očekivana koncertna promocija posljednjeg studijskog albuma 'Svijet glamura' i 'glamurozni' koncertni spektakl. Nakon 30.000 posjetitelja na rođendanskom koncertu na Jarunu, napuniti Arene ne bi trebao biti neki problem dečkima iz Gajnica.

8. 10. Chinawoman (Tvornica kulture) Kanadska indie senzacija ruskih korijena koji se odražavaju u njezinoj nevjerojatnoj interpretaciji vlastitih balada koje su s vremenom već dobili epitet kultnih. Ovo je njezin drugi nastup u Zagrebu i koncert koji se ne propušta.


10. 10. Perpetuum Jazzile (KD V. Lisinskog)
Slovenski zbor koji izvodi poznate jazz i pop standarde u nevjerojatnim vokalnim obradama i još nevjerojatnim izvedbama. Njihovu je obradu hita 'Africa' grupe Toto na YouTubeu pogledalo preko 11 milijuna gledatelja.

11. 10. Jean Michel Jarre (Arena Zagreb) Začetnik elektronske glazbe, synthpopa i ambijentalne new age glazbe koji se proslavio albumom 'Oxygene' objavljenom daleke 1976. godine, a koji se prodao u preko 12 milijuna primjeraka. Do danas je zabilježeno preko 80 milijuna prodanih primjeraka njegovih albuma. Povratak u prošlost elektronske glazbe i spektakl za svaku preporuku.

12. 10. The Melvins (Tvornica kulture)
Kumovi grungea koji nastupaju još od daleke 1983. godine. Urbana legenda kaže da je pjevač i gitarist grupe Buzz Osborne učio Kurta Cobaina svirati gitaru s obzirom na to da su iz istog grada Aberdeena. Grunge svetkovina koja se ne propušta.


13. 10. Jason Wabley (Tvornica kulture) Punk folk klošar iz Seattllea koji svira gipsy punk i folk na vrlo specifičan način te ga izvodi na svojoj turneji koja traje već punih 11 godina i tijekom kojih je objavio pet albuma za svoju vlastitu etiketu Eleven Records.

13. 10. – The Get Up Kids & Kinoklub (Močvara) Američki alternativni rock bend iz Kansas Cityja koji spada u drugi val emo bendova i koji su svoju slavu stjecali na koncertima sa grupama Green Day i Weezer dok nisu i sami postali velike face. Močvaru će prije njih zagrijati domaći Kinoklub.

14. 10. Moon Duo (Tvornica kulture) Rock kritičar američkog Vice Magazina napisao je da su Moon Duo idealan bend za ljubitelje grupe Death in June koji vole darkeraj i prigušena svjetla. Moon Duo čine Ripley Johnson i Sanae Yamada koji ovom prilikom promoviraju novi album 'Mazes', a koje neki nazivaju i jednim od najboljih psihodeličnih bendova trenutačno u svijetu.

17. 10. Pain of Salvation & Von Hertzen Brothers (Boogaloo Club) Švedski progresivni metal prvaci koji priređuju pravi koncertni spektakl, predvođeni su karizmatičnim tekstopiscem, skladateljem, gitaristom i pjevačem Danielom Gildenlowom. Za zagrijavanje su pozvali finsku progresive rock grupu Van Hertzen Brothers.

20. 10. Pro Pain & Undivided & Morrigu (Regenerator Zabok) Slavni utemeljitelji njujorške hardcore scene koji ovom turnejom slave 20 godina postojanja te istovremeno promoviraju prigodno CD i DVD izdanje '20 Years Of Hardcore'. Prije zvijezda večeri, na pozornici će se ukazati njihovi sunarodnjaci i istomišljenici Undivided te švicarski Morrigu.

23. 10. Hurts (Boćarski dom Zrinjevac) Britanski tandem predstavlja svoj aktualni album 'Happiness' koji je ujedno i najbrže prodavani album u Velikoj Britaniji prošle godine. Prava poslastica za ljubitelje saynthpopa i aktualne britanske scene koju predstavlja jedna od najperspektivnijih novih grupa u Europi.


25. 10. Edie Sedgwick (Tvornica kulture)
Izvjesni Justin Moyer shvatio je prije nekog vremena da je upravo on reinkarnacija prerano umrle glumice, modne ikone i sudionice art scene 60-ih u New Yorku - Edie Sedgwick. I tako Edie danas nastupa odjeven kao drag queen i uz pratnju benda pjeva pjesme posvećene glumcima ('Angelina Jolie', 'Christian Slater', 'Arnold Schwarzenegger', 'Faye Dunaway'…). Inače, Justin je član grupe El Guapo. Jedan vrlo zabavan koncert.

Studeni

4.11., 12.11., 18.11. TBF (Rijeka, Zagreb, Split) Hartera u Rijeci, te Dom sportova u Zagrebu kao i Spaladium Arena u Splitu vjerojatno će biti premale da prime sve brojnije obožavatelje ekipe okupljene zahvaljujući splitkom stanju uma pod imenom TBF koji ovom prilikom ptomoviraju svoj odličan novi studijski album 'Pistaccio Metallic'.

8. 11. Rammstein & Deathstars (Arena Zagreb)
Njemačka industrial atrakcija s vatrenim spektaklom drugi put među građanima Hrvatske. Svojim 'Neue Deutsche Harte' stilom osvojili su svijet i prodali preko 10 milijuna albuma. Glasine kažu da bi ovo mogla biti njihova oproštajna turneja. Kao predgrupa će nastupiti ništa manje zanimljivi Deathstars. Švedski industrial metal bend koji se proslavio svojim tekstovima horor tematike, a prepoznat ćete ih po vojnim uniformama i ofarbanim licima.


11. 11. Pat Metheny Trio (Zagreb) Legendarni američki jazz gitarist i skladatelj u Zagreb dolazi na Zagreb Jazz Festival u pratnji Larryja Grenadiera na basu i Billa Stewarta na bubnjevima. Jazz poslastica koja se ne propušta.

14. 11. Fleet Foxes (Tvornica kulture) Kada grupa iz Seattlea promovira album 'Helplessness Blues', koji su kritičari širom svijeta već sada uvrstili među najbolje ovogodišnje albume, onda je u pitanju prvorazredna koncertna atrakcija koja se ne propušta. Predvodnici novoga američkog folka čiji prethodni album 'Fleet Foxes' je ugledni Guardian proglasio prijelomnim američkim albumom novog tisućljeća, nastupaju na samom vrhuncu svoje popularnosti.


16. 11. Amon Amarth & As I Lay Dying (Boogaloo Club) Jedan od trenutačno vrlo atraktivnih death metal bendova – Amon Amarth. Švedski melodični death metal bend promovira novi studijski album 'Sutur Rising' dok im društvo čine američki istomišljenici As I Lay Dying.

17. 11. Lenny Kravitz (Arena Zagreb) Nakon gostovanja u Zadru, Lenny napokon i u Zagrebu, i to povodom promocije najnovijeg albuma 'Black and White America'. Vlasnik albuma koji su se prodali u više od 35 milijuna primjeraka i autor nebrojenih hitova zasigurno će oduševiti domaće poklonike ovog rock velikana.

21. 11. Tom Jones (Arena Zagreb) Tigar iz Walesa na sceni je već gotovo 50 godina s prodanih preko nevjerojatnih 100 milijuna prodanih albuma, ali istovremeno i muški seks simbol druge polovice 20. stoljeća. Koncert sir Toma Jonesa jedan je od onih koji se ne propuštaju.

22. 11. Sade (Arena Zagreb)
Velika britanska zvijezda 80-ih vratila se prošle godine fantastičnim albumom 'Soldier of Live' nakon punih deset godina pauze i zasjala kao na početku karijere. Preko 50 milijuna prodanih albuma tijekom karijere, njezin prekrasni glas i jedinstvena mješavina r'n'b-a, soula i jazza te nemali broj hitova (objavljenih ove godine na albumu 'The Ultimate Collection'), dokaz su vrhunskog koncerta koji možemo očekivati u zagrebačkoj Areni.

29. 11. Morbid Angel (Močvara) Američki death metal bend iz Floride (Tampa) čiji je debi album 'Alstars of Madness' britanski glazbeni magazin Terrorizer svrstao među 40 najvažnijih death metal albuma u povijesti glazbe. Osmi studijski album 'Illud Divinum Insanus' objavili su ove godine i baš zbog njega dolaze i u Zagreb promovirati ga prigodnim koncertom.

Prosinac

2. 12. Lamb (Tvornica kulture)
– Elektronski duo iz Manchestera nastao pod utjecajem tip hopa i drum'n'bassa sredinom 90-ih. Ove su godine objavili peti studijski album '5' koji će promovirati nastupom u Tvornici kulture.


6. 12. Plastic People of the Universe – PPU (Močvara) Jedan od najpoznatijih i ujedno i najvažnijih čeških underground bendova koji su se proslavili svojim karakterističnim otporom protiv komunističkog režima i koji su nastavili s djelovanjem unatoč smrti svog osnivača, basista i skladatelja Milana Mejla Hlavse. Odlična prilika za upoznavanje sa supkulturom istočne Europe.

7. 12. Gorgoroth & Vader (Zagreb) Norveški black metal poznat po svojoj predanosti sotonizmu što govore i nazivi njihovih albuma: 'Pentagram', 'Antichrist', 'Under the Sign of Hell', 'Ad Majorem Sathanas Gloriam' itd. Taman nakon Svetog Nikole da podijele svoje lepršave black metal note s domaćim obožavateljima. Turneja nosi naziv 'Under the Sign of Hell', a uz Norvežane nastupa poljska death metal grupa Vader te švedski black metalci Valkyrja.

12. 12. Sepultura & Exodus & Destruction & Heathen (Boogaloo Club)
Trash Fest u srcu Zagreba s velikanima svjetske trash metal scene koju predvodi legendarna brazilska trash metal grupa Sepultura, ali bez Maxa Cavalere. Posljednji studijski album 'Kairos' objavili su ove godine u lipnju za etiketu Nuclear Blast. Buka pred Božić!