U ZAGREBU

Poznati umjetnici pomažu djeci probuditi kreativnost

  • Autor: D. A. M.
  • Zadnja izmjena 29.09.2015 19:24
  • Objavljeno 29.09.2015 u 19:24
Anđelka Budić, Maja Milinković, Melita Omeragić

Anđelka Budić, Maja Milinković, Melita Omeragić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ines Ličina

Udruga Praktikum cool je mjesto u zapadnom dijelu Grada Zagreba za djecu, mlade i njihove roditelje. Djeluju u ugodnom prostoru u koji rado dolaze djeca i mladi kako bi uz stručno vodstvo priznatih kazališnih i filmskih redatelja i glumaca, akademskih glazbenica i kiparica kvalitetno provodili slobodno vrijeme

Likovno kreativne radionice za djecu osmišljene su s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja likovne umjetnosti. U sklopu likovne radionice djeca se upoznaju s raznim umjetničkim tehnikama, posjećuju zagrebačke muzeje i galerije te sudjeluju u radionicama s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu projekta 'Umjetnost u mom kvartu'. Pod vodstvo akademske kiparice Melite Omeragić osmišljavaju i izrađuju scenografiju za dramske i filmske grupe i održavaju završne izložbe.

Za one koji žele poboljšati tehnike crtanja, slikanja i modeliranja ova radionica rad zasniva na izradi djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima, arhitektima, građevinarima, scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima. Upoznavanjem navedenih tehnika prevladava se strah od 'netalentiranosti', razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta, ljudskog lika.

Kroz dramsko filmski studio PRAKSI djeca i mladi mogu pokušati biti glumci, redatelji, montažeri ili scenaristi. Imaju priliku posjetiti pravi filmski set i upoznati ekipu koju znaju samo s ekrana. Slušati predavanja i gostovanja pravih stručnjaka iz područja kazališta i filma. I na kraju biti spremni pojaviti se na castingu ili se samo zabavljati kroz dramsko filmsko stvaralaštvo, naučiti govoriti jasno i glasno, glumiti na verbalan i neverbalan način, raditi na scenama iz dramskih tekstova i još puno toga. Voditelji dramskih i filmskih radionica su kazališni i filmski redatelji, dramski pedagozi i poznati glumac Kristijan Ugrina. Od školske godine 2015./2016. osim u svojim prostorima dramske radionice održavat će i u osnovnim školama i vrtićima na području Trešnjevke i Črnomerca.

Školarci će uz zabavu raditi na usvajanju lektire. Surađuju s filmskim festivalima i producentskim kućama, kako bi polaznici mogli doživjeti pravi filmski svijet i sudjelovati u raznim projektima. Njihovi polaznici dramskih radionica ostvarili su nekoliko uloga u domaćim serijama i filmovima i snimili autorske uratke na filmskim radionicama. Glazbene radionice namijenjene su za djecu predškolske dobi (od 2-6 godina) kako bi djeca mogla učiti kroz igru, glazbu, kreativnost i pokret uz stručno vodstvo akademske glazbenice violinistice Vinke Fabris. Upoznat će instrumente, plesati i zbližiti se kao obitelj. Na glazbenoj radionici voditeljica će ih podučavati osnovnim glazbenim konceptima i sviranju instrumenata. Djeca će slušat i svirati različite instrumente, učiti od drugih i uživati u
glazbi kroz različite pokrete.

U programa su još i pomoć u učenju kroz Strategije učenja ili Brzo čitanje, kako bi djeca i mladi lakše usvajali školsko gradivo.

Dok se klinci i mladi educiraju i zabavljaju vodstvo udruge osmišljava i provodi korisne projekte kako bi poboljšali kvalitetu na svim područjima njihova života koje su povezane s djelovanjem u prevenciji vršnjačkog nasilja.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!