NICK OLIVERI ZA TPORTAL

'Potjeran sam iz Queens of the Stone Age jer sam bio prezgodan'

23.07.2015 u 11:05

Bionic
Reading

Nick Oliveri, kontroverzni američki roker s impresivnom biografijom, koautor na dva najjača albuma Queens of the Stone Agea, 'Rated R' i 'Songs fot the Deaf', te originalni član stoner rock institucije Kyuss, nastupit će u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u četvrtak 30. srpnja

Nakon razlaza s Queens of the Stone Ageom (QOTSA) 2002, bendom koji je za razliku od Kyussa eksplodirao u komercijalnom smislu, Oliveri je na razne načine nastavio uspješno plivati u solo vodama: jedan od tih zamaha je i 'Death Acoustic', solo album na kojem se uglavnom nalaze obrade pjesama bendova čiji je član i sam bio ili bendova koje poštuje i čiji je rad utjecao na njegov, The Misfits, GG Allin i Raw Power.

Iako mu je karijeru obilježila pripadnost Queen of the Stone Ageu, Nick Oliveri je u solo vodama značajan pečat ostavio brojnim gostovanjima na albumima i turnejama svojih cijenjenih kolega i prijatelja poput Marka Lanegana, Turbonegra, Motorheada, Slasha, Winnebago Deala, Masters of Realityja... Njegov rad upisan je i na 'The Desert Sessions Vol. 4 i Vol. 6', seriji od ukupno 10 kompilacija koju je 1997. pokrenuo Josh Homme i koja je okupila radove izvođača poput PJ Harvey, Marka Lanegana, Bena Sheparda, Branta Bjorka i mnogih, mnogih drugih koji predstavljaju takozvanu scenu Palm Desert.

Uoči koncerta u Zagrebu imali smo priliku popričati s ovim osebujnim glazbenikom čiji su koncerti između ostalog poznati po performansima tipa 'potpuno sam gol'.

Možete li usporediti vaš prošlogodišnji album 'Leave Me Alone' s albumom 'Death Acoustic'?
'Death Acustic' je pravi akustični album na kojem sam sve odsvirao: bubnjeve, bas, gitaru, uz vokale… Opisao bih ga kao netipični akustični album. Na nastupima uživo uvijek kombiniram sve instrumente. Mislim da je tako zanimljivije slušati glazbu.

Bili ste član mnogih bendova, a koji biste projekt izdvojili kao najzanimljiviji?
Definitivno Queens of the Stone Age, iako naravno jako volim sve bendove s kojima sam nastupao, poput Blasta, Mondo Generatora, Dwarvesa…

Jeste li imali teških trenutaka u karijeri i jeste li imali problema preživljavati kao glazbenik?
Iskreno, prije mi je bilo puno lakše živjeti od glazbe, a danas puno teže.

Kako ste se osjećali kad ste se razišli s bendom Queens of the Stone Age? Zašto su vas zapravo 'otpustili'?

Ne znam zbog čega su mi dali otkaz. Hm, mislim da je to bilo jer sam jako zgodan, pa sam im bio prevelika konkurencija u bendu (smijeh). Šalim se, naravno. Osjećao sam se užasno kad sam dobio otkaz i evo, danas, 11 godina kasnije, taj osjećaj nije nestao.

U kakvim ste odnosima s Joshom Hommeom? Postoje li planovi o eventualnom formalnom povratku?

S bivšim bubnjarom Queens of the Stone Agea Joeom Castillom neko vrijeme sam svirao u bendu Blast, a još uvijek sam u dobrim odnosima s Hommeom. Imali smo već jedan reunion na Noć vještica prošle godine u The Forumu u kalifornijskom Inglewoodu. Bilo je nezaboravno!

O ulaznicama:

Karte za koncert Nicka Oliverija su u pretprodaji 50 kn (Dirty Old shop, Tratinska 18 i Vintage Industrial Bar, Savska 160), a 70 kn na dan koncerta.





Sjećate li se nekog po vama najluđeg trenutka s turneje?

Moram reći da se malo toga sjećam (smijeh).

Što najradije slušate danas?
Kalifornijski hardcore punk bend Trash Talk, Thin Lizzy, GBH, Black Sabbath, Black Flag…

Uhvatite li vremena za obilaske mjesta u kojima nastupate i kako glasi vaš savjet za normalnost na turneji?

Kad god imam vremena, volim prošetati, vidjeti i osjetiti nešto novo. Mislim da je to vrlo bitno. Što se tiče savjeta za normalnost, toga nema jer na turnejama podivljam (smijeh).

Održat ćete koncert u Vintageu u Zagrebu 30. srpnja. Hoće li ti biti vaš prvi posjet Zagrebu?

U Zagrebu sam već nastupio s Mondo Generatorom 2007, čini mi se. Bio je to odličan koncert, a publika je zbilja bila fenomenalna. I sad se vraćam! Vidimo se!