FESTIVAL NACIONALNOG FILMA

Poštanska marka posvećena 60-godišnjici Pula Film Festivala

08.07.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Hrvatska pošta pustit će 2. srpnja 2013. u opticaj novu prigodnu poštansku marku posvećenu 60. godišnjici Pulskoga filmskoga festivala

Motiv filmske vrpce, koji krasi ovu poštansku marku, osmislio je Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita. Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a izdana je u arčiću od devet maraka. Naklada iznosi 100.000 primjeraka, a Hrvatska pošta tiskala je i omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 2. i 3. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Festival igranog filma u Puli najdugovječniji je festival nacionalnog filma na svijetu. Prva smotra filmova u Areni održana je još davne 1938, a na inicijativu Marijana Rotara održava se međunarodna filmska revija. Njezin uspjeh stvara temelje za organizaciju nacionalnoga filmskoga festivala te je 1954. godine u Puli utemeljen Festival jugoslavenskog igranog filma.

Od 1992. održava se festival hrvatskog filma, dok nekoliko godina poslije festival dobiva i međunarodno obilježje, s nagradama za najbolje strane filmove. Prošle godine u filmovima je uživao rekordan broj gledatelja. Njih 78.300 činilo je najbrojniju publiku u neovisnoj Hrvatskoj. Prikazano je i najviše hrvatskih filmova, a svjetski rekord postavila je 3D projekcija filma koju je pogledalo 5.920 gledatelja, što je bila najveća 3D projekcija na svijetu. Filmovi prikazani na ovom festivalu gostuju na ljetnim festivalima diljem Hrvatske, pa tako u njima može uživati i publika u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Šibeniku i Zadru. Svi filmoljupci imaju priliku od 13. do 27. srpnja 2013. provjeriti što im donosi ovogodišnji pulski filmski festival.