NAPETI TRILER

Polanski snima film o aferi Dreyfus

24.10.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Francuski redatelj poljskog porijekla Roman Polanski u četvrtak je objavio da snima film o aferi Dreyfus, koja je u 19. stoljeću značajno obilježila društveni život u Francuskoj, a njime će 'nastojati naglasiti u kojoj mjeri mediji i vojska nisu željeli priznati svoju pogrešku', aludirajući pritom na vlastitu životnu priču

Afera Dreyfus za vrijeme Treće Republike duboko je podijelila francusko društvo oko optužbi za izdaju kapetana Alfreda Dreyfusa, Francuza alzaškog porijekla i židovske vjeroispovijesti.

'Za mene je ovdje iznimno zanimljiv jedan aspekt - ustrajnost kojom mediji, ali i tadašnja vojska ili bilo koja državna institucija nisu željeli priznati svoju pogrešku', rekao je Polanski. 'Iz vlastita iskustva znam da su vrlo često, kada je neki časopis ili list pogriješio u pogledu mojeg slučaja ili je o tome pisao neistine, a ja sam na to reagirao, upravo mediji imali posljednju riječ ne dopustivši si nikada mogućnost pogreške. Poput vojske u Dreyfusovo doba', nadodaje Polanski.

Film nije biografija Alfreda Dreyfusa. Riječ je o trileru čija je tema policijska istraga vođena u ono vrijeme. Ovaj Francuz židovskog porijekla iz Alzasa 1894. optužen je za špijunažu u korist Njemačke, nakon čega je osuđen na doživotni zatvor.

Iako za to nije bilo dokaza, kapetan Alfred Dreyfus, optužen je 1894. godine za špijunažu u korist Njemačke, nakon čega je osuđen na doživotni zatvor. Afera je podijelila tadašnju francusku javnost na one koji su vjerovali u njegovu nevinost i na one koji su smatrali da je Dreyfus kriv za ono za što ga terete. U polemiku se uključio i francuski pisac Emile Zola, koji je u svom poznatom javnom pismu 'Optužujem', upućenom tadašnjem predsjedniku države Felixu Faureu optužio vlasti za antisemitizam.

'Ovdje možemo pokazati važnost tog događaja, osobito s obzirom na to što se danas događa u svijetu, počevši od sigurnosne paranoje, tajnih vojnih sudova, tajnih službi bez ikakve kontrole... pristranost medija...', rekao je Polanski za The Hollywood Reporter