KOLEGIJALNA PODRŠKA

Pobuna protiv zabrane snimanja Angelini Jolie

14.10.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Jasmila Žbanić i umjetnička udruga Deblokada oštro su osudili poteze vlasti Federacije BiH koje su zabranile snimanje filma holivudskoj divi Angeline Jolie na prostoru BiH nazvavši to primitivizmom

Redateljica filma 'Grbavica' i osnivačica umjetničke udruge Deblokada, u priopćenju za javnost zatražila je da se dopusti snimanje filma u BiH i trenutno poništi odluka federalnog ministarstva kulture i sporta.

'Smatramo da poništavanje odobrenja za snimanje filma redateljice Jolie predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam. Naša solidarnost sa ženama žrtvama rata neupitna je. Nažalost, iza ove zabrane ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koji se spominju', istaknula je u priopćenju Jasmila Žbanić

Bosanskohercegovačka redateljica dodaje da ima potpuno povjerenje u redateljicu Angelinu Jolie, kao i u glumačku i produkcijsku ekipu iz Bosne i Hercegovine. Ministarstvo kulture Federacije BiH u srijedu je zabranilo snimanje filma 'Untitled love story' na području tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Odluka o zabrani donesena je nakon susreta ministra Gavrila Grahovca s predstavnicama udruge Žene-žrtve rata koja okuplja Bošnjakinje što su tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima.

Sama Angelina Jolie prošli je tjedan poslala pismo udruzi Žene-žrtve rata moleći njezine članice da ne donose zaključke prije nego što vide film. Također je iskazala spremnost da se sastane s članicama te udruge i s njima razgovara o sadržaju filma, no one su to odbile. Brojni mediji u BiH u četvrtak su također osudili zabranu snimanja filma A. Jolie.