NASTUP U JEDINSTVU

Planningtorock zvijezda 8. Vox Feminae festivala

11.07.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Za prvo veliko glazbeno gostovanje na Vox Feminae festivalu možda nije bilo prigodnijeg odabira od Planningtorock. Ovaj multimedijski i izvođački projekt Jam Rostron, engleske elektronske glazbenice i producentice s prebivalištem u Berlinu, obilježava upravo poigravanje društvenim normama i rodna kritika, a čijem ćemo live nastupu imati prilike svjedočiti u petak, 14. studenog u prostoru Pogona Jedinstvo

Iako je svestrana Planningtorock na sceni već desetak godina, moglo bi se reći da upravo posljednjim albumom doživljava vrhunac karijere. U tri albuma, nekoliko kraćih izdanja i kolaboracija, Planningtorock je prošla put od ekscentričnog popa preko mračne elektronike pa do plesne glazbe. Debi album, 'Have it All', izdan je za Chicks on Speed Records, dok je drugi, '', objavljen za DFA, popularnu etiketu posvećenu elektronskoj plesnoj glazbi, i to na poziv samog Jamesa Murphyja (LCD Soundsystem) – navodno najvećeg fana Planningtorock.

Rostron je u sklopu DFA 'obitelji' osnovala i vlastitu izdavačku kuću HUMAN LEVEL. Na albumu 'All Love's Legal', koji je u cijelosti sama napisala, snimila i producirala, predstavlja originalnu kombinaciju izrazito plesne glazbe i eksplicitnih političkih poruka koje tvore svojevrsni manifest transnacionalnoj rodnoj jednakosti. Da ne bi sve ostalo na riječima, albumu je prethodila i autoričina promjena imena iz Janine u rodno neobilježeno Jam. Osim vlastitih izdanja, valja spomenuti i remikseve pjesama za izvođače poput Austra, Telepathe, CREEP i – velikih The Knife s kojima je nastupala, surađivala na albumu 'Tomorrow, In a Year', te sa čijim Olofom Dreijerom dijeli i studio.

Planningtorock na svoje premijerno gostovanje u Zagrebu (petak, 14. studenog) dolazi u tročlanoj postavi promovirati hvaljeni ovogodišnji album. Ovo je jedinstvena prilika da uživo vidimo glazbenicu na svom kreativnom vrhuncu i, naravno, dobro se isplešemo!

*Nastup Planningtorock samo je dio programa glazbene večeri Vox Feminae festivala. Ostatak lineupa, informacije o ulaznicama i pretprodajnim mjestima, bit će objavljeni uskoro!

Prostor rodne i medijske kulture K-zona već 8. godinu organizira festival kreativnih rodnih praksi Vox Feminae koji financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.