HRVATSKA GLAZBENA UNIJA

'Planiramo ustavnu tužbu jer je Zakon o PDV-u diskriminirajući'

12.03.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije zahvaljuje Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice te da iznosi pet posto, stoji u priopćenju koje je HGU poslao medijima

'Također se zahvaljujemo svim onim saborskim zastupnicima koji su, nakon sastanaka s glazbenicima i organizatorima koncerata, obećali podržati takav prijedlog, nakon što ga Ministarstvo kulture uputi u saborsku proceduru' navodi se dalje u priopćenju HGU i dodaje je da, nažalost, očito da kulturnom politikom zemlje ne upravlja za to nadležno ministarstvo, već Ministarstvo financija, koje je već tijekom procedure Vladinog međuresornog usuglašavanja izbacilo prijedlog Ministarstva kulture iz konačnog teksta nacrta prijedloga novog Zakona o PDV-u, tako da isti nije došao čak ni do Vlade RH, a slijedom toga niti do Sabora, kao najvišeg zakonodavnog tijela u državi.

'Da je prijedlog Ministarstva kulture odbijen nakon ozbiljne rasprave, u koju bi bile uključene osobe koje o toj problematici ponešto znaju, da se pritom pri odbijanju prijedloga baratalo konkretnim brojkama, a ne površnim utiscima baziranim na senzacionalističkim novinskim naslovima i kuloarskim tračevima o enormnim zaradama glazbenika na koncertima, prihvatili bismo argumente 'druge strane'.

Ovako, kada jedno (u ovom času očito najmoćnije) državno ministarstvo, bez ikakve analize, detaljnog izračuna, ili bilo kakve ozbiljne i stručne rasprave, paušalno procjeni da bi (citat obrazloženja) 'smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost sa 25 na pet posto za navedene ulaznice uzrokovalo nedoumice kod poreznih obveznika i poreznog nadzora, pospješilo poreznu evaziju i utjecalo na povećanje troškova ubiranja poreza, te bi time došlo do smanjenja prihoda državnog proračuna', onda se zaista svi zajedno moramo iskreno zabrinuti zbog načina na koji se u našoj zemlji donose odluke' stoji u priopćenju.

Nijedna jedina konstatacija iz navedenog obrazloženja nije točna, ili barem nije empirijski dokazana, a procjena da bi smanjenje PDV-a izazvalo 'nedoumice' kod poreznog nadzora je čak i uvredljiva za one koji taj nadzor provode, tvrde članovi HGU.

'Uostalom, s potpuno istim obrazloženjem moglo se odbiti i povlaštenu stopu od pet posto PDV-a na knjige i kinoulaznice, ili 10 posto na turističke usluge, da ne govorimo o nultoj stopi PDV-a koja se primjenjuje na koncerte, kada ih organiziraju povlašteni 'paradržavni' organizatori. Što tek reći o tvrdnji da bi niži PDV povećao poreznu evaziju, kada je čak i nama, kao ekonomskim laicima, poznata notorna činjenica da porezna evazija uvijek raste proporcionalno s poreznom represijom.

Što se tiče procjene Ministarstva da bi uvođenjem niže stope došlo do smanjenja prihoda državnog proračuna, napominjemo da se, prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od naših članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio za više od 50 posto.

Uvjereni smo da Ministarstvo financija uopće nije svjesno tog krajnje negativnog trenda. Realno su prihodi od koncertne djelatnosti zaista kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, tako da Ministarstvo na prihodima proračuna sigurno ne bi uočilo čak ni da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert.

Za razliku od naših članova, kojima je Hrvatska matično, a mnogima i jedino tržište, organizatori stranih koncerata imaju vrlo jednostavno rješenje, koje su već i najavili- preseliti će sve koncerte u Sloveniju ili Srbiju, gdje su odavno uvedene povlaštene stope PDV-a za ulaznice, i to tri puta niže od stope propisane u Hrvatskoj.

Nažalost, društveni i medijski interes za našu djelatnost najčešće se svodi na senzacionalističke članke, osobito česte oko Nove godine, kad se glazbenike proziva po novinama zbog navodnih (i prenapuhanih) 'enormnih' zarada, ne uzimajući pritom u obzir činjenicu da se radi o bruto iznosima, od kojih se pokrivaju troškovi, isplaćuje 'plaća' najmanje desetak ljudi, a na kraju još i porez državi. Čak i takve (medijski iskonstruirane) svote su daleko od, primjerice, mjesečnih plaća osrednjih nogometaša koji za život zarađuju u jednoj neprofitnoj udruzi.

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije, imajući izravan uvid u situaciju, uvjereno je da je ova odluka Ministarstva financija nepromišljena i pogrešna, a zbog nestručnog i neprofesionalnog obrazloženja te odluke zadržavamo si pravo da u slijedećim danima organiziramo prosvjedne akcije u svim gradovima u kojima djeluju podružnice HGU.
Usto, pripremamo dopis EU komisiji, tužbu Ustavnom sudu te prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Naime, hrvatski Zakon o PDV-u je, po našem uvjerenju, jedinstven u Europi po diskriminaciji jednih poslovnih subjekata u odnosu na druge, unutar iste djelatnosti. Apsolutno je neshvatljivo da se na ulaznice za koncert istih glazbenika može primijeniti nulta stopa, odnosno oslobođenje od plaćanja PDV-a, ako su organizatori javne ustanove poput Koncertne direkcije Zagreb ili K.D. Vatroslav Lisinski, a ako isti taj koncert organizira neka privatna agencija, ili sami glazbenici, onda se primjenjuje stopa od 25 posto PDV-a.

Stoga pozivamo Ministarstvo financija, Vladu i Sabor RH, da još jednom razmotre, te usvoje prijedlog Ministarstva kulture' - stoji u priopćenju predsjedništva HGU, koje potpisuju Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar.