FILMOVI U MSU-u

Petnaest dana Pule u Zagrebu

11.07.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Festival igranog filma u Puli gostovat će u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu od 17. do 31. srpnja sa 15 filmova, od kojih će osam biti iz retrospektive Jamesa Ivoryja, a preostalih sedam iz Međunarodnog programa, selektiranih sa najvećih svjetskih festivala

Ulaznice će se moći kupiti na recepciji MSU, a projekcije će počinjati u 21 sat. Cijena ulaznica biti će 20 kuna za filmove iz retrospektive, a 25 kuna za premijerne filmove iz Međunarodnog programa, a kompleti ulaznica moći se kupiti po cijeni od 100 kuna za cijelu retrospektivu i 150 kuna za sve premijerne filmove iz Međunarodnog programa.

Retrospektiva Jamesa Ivoryja (Berkeley, Kalifornija, 1928), redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će predstavnike iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke.

Od filmova ambijentiranih u Indiji bit će prikazana 'Žega i prašina' (Heat and Dust, 1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi. Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: 'Europljani' (The Europeans, 1979) i 'Bostonci' (The Bostonians, 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom te 'Kvartet' (Quartet, 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith. Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove 'Soba s pogledom' (A Room With a View, 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; 'Maurice' (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te 'Na kraju dana' (Remains of the Day,1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je 'Bijela grofica' (White Countess, 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.

James Ivory
s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica priključila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i niz festivalskih nagrada, a on je tri puta nominiran za Oscara za najbolju režiju.

Međunarodni program nudi niz nagrađivanih naslova. S festivala u Cannesu u stiže francuski kriminalistički triler Carlos Oliviera Assayasa, koji je u verziji mini-serije osvojio Zlatni globus. Posjetitelji MSU-a imat će prilike vidjet filmsku 165-minutnu verziju istinite priče o zloglasnom teroristu Carlosu, zvanom Šakal. Američkom ljubavnom dramom 'Prošle noći' (Last Night) Massy Tadjedin otvoren je prošlogodišnji Festival u Rimu, a u filmu glume Keira Knightley Sam Worthington Eva Mendes. S festivala u Rimu dolazi i talijanski kriminalistički film 'Miran život' (Una vita tranquilla) redatelja Claudija Cupellinija, o talijanskom kriminalcu čiju obiteljsku idilu u novom životu u Njemačkoj pod lažnim identitetom naruši dolazak sina. S Berlinalea stiže film 'Žrtva' Chena Kaigea (dobitnika Zlatne palme za film 'Zbogom moja konkubino'), drama s elementima borilačkog filma o jedinom preživjelom nasljedniku kineske kraljevske dinastije.

Film 'Djeca su dobro' (The Kids Are All Right) redateljice Lise Cholodenko ove je godine osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla te je imao i četiri nominacije za Oscara (među kojima i one za najbolji film i scenarij). Glavne uloge tumače Julianne Moore, Mark Ruffalo i Annette Bening. U središtu je radnje dvoje djece lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom (glume ih Mia Wasikowska i Josh Hutcherson) koji pronalaze svog biološkog oca i uključuju ga u obiteljski život.
Zagrebačku premijeru imat će u MSU-u i britanski film 'Ženska prava hoću!' (Made in Dagenham) redatelja Nigela Colea. Riječ je o humornoj drami nastaloj po istinitim događajima iz 1968. u pogonu Forda u engleskom gradiću Dagenhamu, gdje su radnice uspjele izboriti jednake plaće kao i muškarci. U glavnim ulogama nastupaju Sally Hawkins (Samo bez brige Mikea Leigha), Bob Hoskins i dr.

Konačno, s Festivala u Veneciji stiže vrsni triler 'Dvostruki sat' (La doppia ora) Giuseppea Capotondija u kojem glavnu ulogu igra nagrađivana Ksenia Rappaport.

Za detaljan program posjetite internetske stranice muzeja.