UGROŽENA VRSTA

Panda Mei Xiang u zatočeništvu okotila blizance

25.08.2015 u 09:24

Bionic
Reading

Divovska panda Mei Xiang iz zoološkog vrta Smithsonian National u Washingtonu, pripadnica jedne od najugroženijih vrsta na svijetu koja je poznata po vrlo teškoj reprodukciji u zatočeništvu, donijela je u subotu na svijet dva zdrava mladunca

Tijekom ultrazvučnog pregleda prošlog su tjedna iz zoološkog vrta otkrili da je Mei Xiang trudna, no blizance nitko nije spominjao.

Mei Xiang otprije ima dva potomka i atrakcija je ovoga zoološkog vrta. Zbog velikog interesa koji je zavladao nakon najave okota njezina prvog mladunčeta, prijenos s Panda Cama smještenog na njezinoj nastambi srušen je u sekundi.

Ženske pande imaju mogućnost začeti samo dva ili tri dana u godini što je dovelo do vrlo niske stope reprodukcije.

Mei Xiang umjetno je osjemenjena spermom Tian Tiana, stanovnika istog zoološkog vrta i spermom Hui Huija iz kineskog Nacionalnog rezervata prirode Wolong. Tko je otac i koji je spol mladunaca neće biti poznato još neko vrijeme, a proći će mjeseci prije nego mladunci budu izloženi javnosti.

Divovska panda Mei Xiang rodila blizance

Smithsonian National jedan je od samo četiri zoološka vrta u SAD-u koji ima pande, a sve su posuđene iz Kine. Prvi mladunac Mei Xiang, Tai Shan, okoćen je 2005. godine i vraćen u Kinu 2010. godine, dok je drugi mladunac Bao Bao u nedjelju u zoološkom vrtu navršio dvije godine.

U Kini trenutno u divljini živi oko 1.800 panda, a njihovoj populaciji prijeti gubitak staništa zbog stalnog povećanja ljudske populacije. Međutim, broj panda koje žive u divljini najmnogoljudnije zemlje na svijetu u porastu je proteklih 10 godina.