TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Palac gore za Šprajcovo ruganje inicijativi 'Za dom spremni'

26.08.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Nisam inače ljubitelj humorističkih i drugih jezičavih ispada u kojima voditelji informativnih emisija između priloga i razgovora gledateljstvu daju do znanja kakvo je njihovo mišljenje o nekoj temi, ali sinoćnji otrovni komentar Zorana Šprajca na inicijativu za uvođenje pozdrava 'Za dom spremni' bio je sasvim na mjestu. Na inicijative koje zvuče kao suluda šala valja i odgovoriti smiješnim apsurdima

Svi već znamo sve o inicijativi kojom neke osobe iz javnog života u Hrvatskoj traže uvođenje pozdrava 'Za dom, spremni!' u službenu vojnu upotrebu i većini je (barem se nadam) jasno da je riječ o politikantskom provociranju još jedne podjele po liniji zmeđu crvenih i crnih jer taj pozdrav, čak i ako jest postojao prije NDH, asocira na ustaše, isto kao što pozdrav 'Smrt fašizmu - sloboda narodu!' ima plemenito doslovno značenje, ali asocira na partizanePa su si sad neke desne struje osjetile da bi u predizborno vrijeme, prepuno nadrkitisa s obje strane političkog spektra, baš dobro leglo malo čeprkanja po moljcima izjedenim uniformama koje su u Drugom svjetskom ratu nosili djedovi i pradjedovi ovih i onih, i da bi se uz sve konzervativne zaokrete baš moglo i malo simbolično zaokrenuti prema onoj strani koja je ust... pardon, stara, povijesna hrvatska strana.

Nitko normalan tu inicijativu ne može shvatiti ozbiljno. Nije je ozbiljno shvatio ni ured predsjednice Republike Hrvatske. I zato mi je sinoćnji štiklec kojim je Zoran Šprajc popratio tu inicijativu u svojoj emisiji 'RTL Direkt' sjeo IZVRSNO. Što je bilo? Šprajc je izvijestio o inicijativi, citirao je reakcije ureda predsjednice RH, pustio snimku premijerove reakcije i na ekranu dao ispisati Karamarkov komentar (nijedna reakcija nije bila u korist inicijative), a zatim je cijelu priču prokomentirao, rekavši otprilike sljedeće: 'Zagovornici inicijative vjerojatno će ostati dosljedni svojim zahtjevima pa će tražiti i da se u službenu upotrebu uvede prisega s uzdignuta tri prsta, koji su također koristili ustaše, a koji je vjerojatno isto neki stari hrvatski pozdrav.' - prikazujući uz komentar slike NDH-zijskog vodstva iz četrdesetih kako stvarno priseže s uzdignuta tri prsta.

'Ako itko zna, ustaše znaju', dodao je Šprajc.

Inače doista nisam sklona voditeljima i urednicima informativnih emisija koji napadno izražavaju svoja mišljenja u emisijama u kojima bi trebali objektivno, nepristrano i bez vlastitih komentatorskih diverzija informirati javnost, ali u ovome podižem jedan prst - I TO PALAC za Šprajca. Bravo! Postoje trenuci kada je sasvim prihvatljivo izaći iz nepristrane pozicije informatora, i apsurdno smiješne situacije u kojima navodno ozbiljni intelektualci, akademici i novinari zahtijevaju takve idiotarije upravo su situacija u kojoj se i voditelj informativne emisije može našaliti. A face koje 'čast hrvatskog naroda' traže preko takvih povijesno kompromitiranih pozdrava, koje u doba kada je Hrvatskoj POD HITNO potrebno tisuću koraka prema naprijed s ovakvim glupostima vuku zemlju šezdesetak godina u mračnu povijest - e, takve face i ne zaslužuju ništa drugo nego porugu u gledanim i inače ozbiljnim informativnim emisijama.