TOP 10 HR

Ovo su najbolji ovogodišnji domaći videospotovi

15.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Bez obzira o kojem se glazbenom žanru radilo, pokušali smo izdvojiti videospotove koji su po svojoj ideji, kreativnom pristupu, umjetničkoj vrijednosti, specifičnoj atmosferi i spoju pjesme sa slikom iskočili iznad prosjeka. Kako je takvih, po našem mišljenju, i više od deset, bilo nam je vrlo teško napraviti samo top 10 pa smo dodali još pet kao bonus. Pogledajte o kojim je spotovima riječ

Rundek Cargo Trio 'Sanjala si da si sretna'
Riječ je o spotu Ane Kolege koja je ujedno autorica omota albuma 'Plavi avion' dok animaciju potpisuje Zoran Mudronja. Odličan i specifičan omot pretočen u animaciju i umjetnički dodir slikarice Kolege koji se savršeno naslanja na album, a pogotovo na pjesmu 'Sanjala si da si sretna'.


Massimo 'Tišina'
Na području Rijeke i Opatije Radislav Jovanov Gonzo otkrio je prekrasne slike i na svoj specifičan način spojio ih u jedinstvenu cjelinu, odnosno u videospot za Massimov singl 'Tišina'. Bez puno filozofiranja, ali uz osjetno dobar groove i njegovo karakteristično poigravanje bojama, Gonzo je ponovo dodao odličan spot svojoj kolekciji, a nama poklonio uradak sjajne atmosfere koji odlično prati pjesmu.


Reverse Engineering feat. Diyala 'Heart juice'
Nije domaći bend, već švicarski, ali je Diyala iz Varaždina, a redatelj spota Filip Philatz Filković iz Zagreba, a spot je odličan SF. Kratki igrani film koji plijeni pažnju. Kako idejom, tako i realizacijom, ali i dinamikom radnje i odličnim krajem. Nije ni čudo to što su Švicarci odabrali Diyalu da im gostuje, a Philatza da im režira spot.


East Rodeo 'Brod'
Odličan art spot u režiji Simona Bogojevića Naratha, redatelja nagrađivanog za eksperimentalne i animirane filmove, koji je savršeno pogodio atmosferu trećeg singla odličnog hrvatsko-talijanskog benda s posljednjeg albuma 'Morning Cluster', na kojem su između ostalih gostovali svjetski poznati glazbenici Warren Ellis, Marc Ribot i Greg Cohen. Ništa za dodati i ništa za oduzeti.


Dječaci 'Miris'
Dječake doista ne treba više predstavljati. Dovoljno je da nas obavijeste da imaju novi spot (treći singl s albuma 'Istina'), a sve ostalo je sarkastična audiovizualna avantura. Ponovo su pogodili i slikom nadopunili pjesmu na najbolji mogući način.


Kevlar Bikini 'Devil's Jukebox'
Ne postoji hrvatski rock bend s toliko pozitivnih recenzija debi albuma sa svih strana svijeta koliko su to dobili Kevlar Bikini za svoj 'Exsplodisiac'. Iako se ne radi o prvom singlu, spot 'Devil's Jukebox' odlično dočarava svu njihovu energiju čistog rock'n'rolla. Trese, lupa udara!!!


Dead Fish 'Ajmo s ritmom'
Iva Blašković, Monika Drahotuski, Marko Dugonjić, Luka Hrgović, Iva Ivan, Sandra Jelovac, Iva Mrkić, Janja Pilić, Anja Radiković, Ivana Slaviček, Jelena Smerdelj, Maida Srabović, Tea Stražičić, Ana Stražičić, Anton Svetić, Vedran Štefan i Ivan Vuković autori su spota za odličan singl slabo poznate grupe Dead Fish. Naime, po sistemu 'šalji dalje', ekipa projekta Okolazh, koja je odlučila snimiti ovaj spot, pozvala je sve zainteresirane da snime zanimljive kadrove i pošalju ih bendu. Koncept i postprodukciju spota potpisuje MiniANi. Rezultat – iznad svih očekivanja!


Jelena Radan 'Sjeti me se, ljube'
Prvi singl kojim Jelena Radan najavljuje novi album apsolutno je najšarmantniji i najtopliji ovogodišnji spot predivne atmosfere. Po ideji i u režiji Borisa Sekulića i odlično poigravanje bojama Maide Srabović (ujedno montažerke spota), jarac Mustafa i koka koji se pojavljuju  zajedno s lutkom Pale i glumicom Aretom Ćurković čine glavne likove jedne doista tople priče u prekrasnom dvorištu. Mali igrani film pun ljubavi.


Lollobrigida 'Ja se resetiram'
U Zagrebu, Velenju, Ljubljani i Murskoj Soboti vesela ekipa iz grupe Lollobrigida snimila je ovaj izuzetno dopadljiv spot, i to mobitelom. U pauzama snimanja, bez ikakvih troškova za šminku, rasvjetu ili pomoćnu ekipu i tehniku, ovaj spot temelji se na dobro realiziranoj ideji koja istovremeno odlično paše uz pjesmu.


TBF 'Grad spava'
Berando i Dragan Djokić osmislili su i realizirali ovaj odličan spot nesvakidašnje atmosfere i još neobičnijih likova. Opjevali su svoj rodni Split na svoj specifičan način i slikom pružili neobično putovanje noćnim životom. Pomaknuto taman u njihovom stilu.


Diskurz 'Pojačaj me'
Novi singl riječkih pankera koji se tek treba pojaviti na trećem albumu. Frontmen i lider Bojan Bajić u izuzetno jednostavnom, ali vrlo efektnom spotu koji potpisuje Firma Mašinerija. Bez ikakve filozofije, uljepšavanja i naknadnih intervencija, ovaj spot plijeni svojom jednostavnošću.


Hladno pivo 'Kirbaj i kotlovina'
Peti singl s albuma 'Svijet glamura' grupe Hladno pivo snimljen je tijekom više nego uspješnog koncerta u ispunjenoj Areni Zagreb prošle godine, i to tako da vam samo može biti krivo što se niste i vi našli na tom koncertu. Za to je, osim Hladnog piva, bez sumnje zaslužan redatelj spota Igor Vignjević koji je uspio dočarati odličnu atmosferu zadovoljne publike koja je ispunila Arenu do posljednjeg mjesta i bend koji je bez sumnje uživao na nastupu. I sve se vidi u jednom spotu.


Moskva 'Poligraf'

Prilično uspjela ideja da spot izgleda poput film noira u režiji i po ideji Kristine Barišić. Prikladna kostimografija, odlično dočarana atmosfera i lijepa pjevačica benda Tamara Dorčić u glavnoj ulozi. Ima propusta, ali definitivno iskače iz prosjeka.


Svadbas 'Tvoja'
Još jedan spot koji se temelji na dobroj ideji, ali je treba znati realizirati. Poput malog performansa, bend je na pozornici dok se preko njih prikazuje film. Jednostavno, ali efektno i još bolje montirano, za što je zaslužna Anita Jovanov, dok je spot režirao njezin suprug Radislav Jovanov Gonzo.


Mayales 'Virtual baby'
Originalna ideja s nizom raznovrsnih likova i više nego odličan detalj letećeg mobitela koji prolazi kroz sve te slike. Jednostavno, a zahtjevno, simpatično i pitko. Andrej Korovljev je režirao spot zajedno s autorom pjesme i liderom benda Mayales Petrom Beluhanom.